Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prostitútka vedome šírila medzi zákazníkmi syfilis
Zdielať na

Prostitútka vedome šírila medzi zákazníkmi syfilis

PRAHA, BRATISLAVA / Prostitútka z legendárnej E55 vedome šírila pohlavnú chorobu medzi zákazníkmi. Česká polícia ju už obvinila z trestného činu, keďže v čase, keď sa zo syfilisu liečila, praktizovala nechránený sex. Podobné prípady boli aj na Slovensku.

Ide o trestný čin

Podobné prípady zaregistrovali aj vlani v Košickom kraji. Potom, ako prostitútky v Trebišovskom okrese znížili ceny za svoje služby, zvýšil sa počet nakazených  syfilisom. V jednej z trebišovských osád bolo pohlavnou chorobou vtedy postihnutých viac ako 40 ľudí.

Či už prostitútky a nielen ony, šíria pohlavnú chorobu z nedbanlivosti alebo úmyselne, stále je to trestný čin. "Od roku 2008 k dnešnému dnu boli odsúdené celkovo tri osoby za tento trestný čin. Z toho dve ženy a jeden muž," potvrdila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová.

Pohlavná choroba syfilis má štyri štádiá. Do tretieho sa dá stále vyliečiť, štvrté štádium už je smrteľné. "V prvom štádiu sa vyskytne v mieste pohlavného styku červený fliačik, ktorý potom prerastie do vredu. Tvrdého, nebolestivého vredu, " vraví lekár Valér Husarovič.

V ďalšom štádiu sa na tele objavia červené fľaky, v treťom štádiu už chorý človek nie je infekčný, no choroba začne napádať vnútorné orgány. "Keď sa nelieči, prechádza do štvrtého štádia, tzv. neurolues, kde napáda už centrálnu nervovú sústavu. Čiže mozog a miechu, no a to už potom vlastne vedie k smrti," vysvetľuje Husarovič. 

Syfilis sa dá liečiť

Syfilis sa lieči antibiotikami. Najčastejšie je používaný starý dobrý penicilín, pričom je nevyhnutné zdržanie sa pohlavného styku. "Koho zachytí s pozitívnym syfilisom, ktokoľvek, je to povinný nahlásiť. No a tento človek je povinný sa liečiť," vraví Husarovič.

Presný počet ľudí pracujúcich v sexbiznise na Slovensku nie je známy, avšak prieskum za posledné roky odhalil takmer 8000 ľudí, z toho dve percentá by mali byť cudzinci. Zvyčajne sa utiekajú k pracovníkom Občianskeho združenia.

Za trestný čin ohrozovania pohlavnou chorobou hrozí obvineným až 8-ročné väzenie. V prípade trestného činu šírenia vírusu, ako je napríklad HIV, sa môže trest vyšplhať až na 10 rokov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy