Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Baťovi dediči dorazili na Slovensko. Chcú miliardu eur
Zdielať na

Baťovi dediči dorazili na Slovensko. Chcú miliardu eur

SVIT / Do podtatranského mestečka Svit zavítal vnuk Jána Antonína Baťu, John. Po slovensky nerozumel, no tému odškodnenie potomkov slávneho obuvníka mu ani nemuseli prekladať.

Absolventi Baťovej školy sa stretli

Vo štvrtok sa vo Svite stretli absolventi Baťovej školy, ktorí spomínali na to, ako to všetko vyzeralo a fungovalo v časoch, keď začali pracovať v podnikoch, ktoré Tomáš a Antonín Baťa založili. "Keď sme sem prišli, otvorila sa pre nás "Amerika," hovorí absolventka Baťovej školy.

Baťov vnuk John sa stretol s bývalými zamestnancami fabriky jeho starého otca Antonína po prvýkrát a hneď im aj vysvetlil, že nie je žiadny rozmaznaný vnúčik, ktorý ťaží z bohatstva svojho deda.

Vnuk to komentovať nechcel

"Asi sa budete čudovať, ale ja normálne pracujem a tiež kontrolujem výdavky. Mám tri deti a tie niečo stoja," povedal.Keď sme sa ho opýtali na miliardové odškodné, ktoré od Slovenska potomkovia žiadajú, reagoval trochu podráždene a nedostali sme odpoveď ani na otázku, či by si chceli kúpiť mesto Svit, ktoré im kedysi patrilo. "O majetku hovoriť nebudem," povedal.

Potomkovia Jana Antonína Baťu oficiálne požiadali naše ministerstvo financií o odškodenie. Problémom je, že im po druhej svetovej vojne štát znárodnil majetok. Ide o miliardu eur, píšu Hospodárske noviny. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy