Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nikdy sa nevzdávajte! Ani keď máte o pár rokov naviac
Zdielať na

Nikdy sa nevzdávajte! Ani keď máte o pár rokov naviac

BRATISLAVA / Nielen mnohých z vás, ale i nás inšpirovala Američanka Diana, ktorá pred pár dňami preplávala v mori z Kuby na Floridu vo svojich 64-och rokoch. Jej výzvu oceňujú aj odborníci - podľa nich našim seniorom chýba pohyb a cvičenie a ani zďaleka už nepatria "do starého železa", ako si myslia. Máme však aj výnimky! Aj u nás nájdeme podobných dôchodcov, ako spomínaná Diana.

Tí, čo sa zobudili na staré kolená

Preplávala 165 kilometrov z Kuby na Floridu za 52 hodín. A za to si získala obdiv v celom svete. Na Slovensku tiež máme desiatky podobných železných seniorov. A nie sú to len bývalí športovci, ale aj takí, ktorí sa na šport vrhli vo vysokom veku.

"...Ako sa hovorí, zobudili sa na staré kolená," tvrdí Prof. MUDr. Dušan Hamar CSc. Podobne ako Diana sú pre ostatných veľkou výzvou, že aj v takomto veku je niečo také možné. "Áno, aj starší organizmus, ak je udržiavaný, tak je schopný skutočne pozoruhodných výkonov," hovorí Hamar.

Prekonávajte vlastné možnosti

Je to najmä o tom, ako sme nastavení v hlave. Väčšinou veríme predsudkom, že od určitého veku sa už tváriť na mladého nepatrí. Podľa sociologičky, ide len o spoločenské predsudky.

"Cieľom je, aby ľudia odhodili isté zábrany a aj isté limity, ktoré kladie okolie a verejná mienka," hovorí zase sociologička Sylvia Porubänová. Pri všetkej úcte k americkej Diane, však odborníci až takýto extrém seniorom neodporúčajú. "Je to skôr spojené so zdravotnými rizikami," pokračuje Hamar.

V postate nemusíme hneď urobiť svetové rekordy, stačí, ak urobíme rekord vlastný. Jednoducho nevzdávať sa, každodenne prekonávať vlastné možnosti.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články