Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Incident Hlinu bol za hranicou akceptovateľnosti, tvrdí Kaliňák
Zdielať na

Incident Hlinu bol za hranicou akceptovateľnosti, tvrdí Kaliňák

BRATISLAVA / Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka je najvyšší čas, aby sa poslanci v parlamente zamysleli nad rokovacím poriadkom. Ako ďalej poznamenal v diskusnej relácii televízie TA 3 V politike, parlamentná pôda zaznamenala za posledné štyri roky mnoho individuálnych zlyhaní, no incident, pri ktorom Alojz Hlina napadol Antona Martvoňa bol vyvrcholením prejavov, ktoré sú v rámci politickej kultúry v parlamente za hranicou akceptovateľnosti.

V tomto pán Martvoň vyniká

"Svedčí to o tom, že niektorí poslanci do parlamentu nepatria," zdôraznil Kaliňák. Podľa Kaliňáka sa politická kultúra v parlamente začala zhoršovať po roku 2010. "Vtedy prišli do parlamentu mnohí, čo si mysleli, že je to ľahké zastupovať záujmy celého Slovenska a potom zistili, že ani v rámci koalície nedokážu presadiť svoj názor," uviedol Kaliňák.

Lucia Žitňanská upozornila, že na parlamentnej pôde často dochádza k osobným útokom vo verbálnej rovine. "V tom pán Martvoň vyniká," zdôraznila Žitňanská. Podľa nej by mal v takýchto prípadoch zasiahnuť predseda parlamentu.

Musí sa zmeniť rokovací poriadok

"Spomínam si však na prípad, keď Martvoň nazval pána Osuského univerzitným šašom a pán Paška vtedy nič neurobil," povedala Žitňanská. Podľa Kaliňáka by sa mal zmeniť rokovací poriadok parlamentu tak, aby poslanci nezneužívali faktické poznámky či interpelácie a ignorujú v týchto prípadoch ustanovenia zákona. "Musia fungovať jasné pravidlá a bolo by dobré, aby to nebolo na rozhodnutí predsedu parlamentu, ale na globálnej zmene rokovacieho poriadku," vyhlásil Kaliňák.

Aby rokovací poriadok pamätal na fyzické útoky ale nesúhlasí. "Nemyslím si, že na toto musí pamätať rokovací poriadok, to je ojedinelý prípad, ktorý vypovedá niečo o konkrétnom človeku," povedal a dodal, že ak by sa týmto zaoberal rokovací poriadok, predpokladalo by sa, že toto by mala byť častá súčasť slovenského parlamentarizmu.

Znechucuje nielen voličov, ale aj poslancov

Žitňanská priznala, že situácie, k akej došlo v prípade konfliktu medzi Hlinom a Martvoňom 'znechucuje nielen voličov, ale aj poslancov'. Žitňanská  zároveň vyhlásila, že takáto situácia vyhovuje vládnucej strane.

"Napriek tomu, že prebehla médiami správa, že sa znížil počet pracovných miest o 24.000, toto nie je téma, ale témou je pán Hlina. Myslím, že to takto vládnej strane Smer-SD vyhovuje, aj keď sa pán Kaliňák tvári pobúrene," uviedla Žitňanská v diskusnej relácii TA 3 V politike. "Chcem vás upozorniť, že nezamestnanosť sa dostala pod kritickú hranicu 14 percent," kontroval Kaliňák.

Poslanec parlamentu Alojz Hlina sa nedostal v polovici augusta na rokovanie vlády, kde chcel položiť interpelácie ministrom. Z budovy ho podľa jeho slov vyviedli. VIAC VO VIDEU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy