Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Primár chyboval, Mariane omylom prepichol pľúca!
Zdielať na

Primár chyboval, Mariane omylom prepichol pľúca!

BARDEJOV, PREŠOV / Nemocnica v Bardejove pochybila. Sťažovala sa na nich onkologická pacientka, ktorej lekár prepichol pľúca. Žena postup lekárov dala preveriť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten jej to potvrdil a nemocnica dostala pokutu. Kým pani Mariana tvrdí, že je rada, že prežila, nemocnica má zaplatiť smiešnych 500 eur a navyše sa podľa nej nič také vážne nestalo.

Pani Mariana diagnostikovali rakovinu hrubého čreva. Zverila sa teda do rúk lekárom. Nádor mal ísť z tela von chirurgicky, no stroskotalo to na zbabranom predoperačnom vyšetrení, keď jej do tela napichli kanylu a pritom prepichli pľúca.

Predoperačné vyšetrenie robili v bardejovskej nemocnici. Ubolená pacientka odišla s kanylou. Doma ju čakali dni plné utrpenia a bolesti.

Lekári na problém prišli až po týždni

Spľasnuté prepichnute pľúca jej nedali dýchať. Pridali sa horúčky, vysoký pulz i tlak. Pani Marianna na to spomína so slzami v očiach. Do nemocnice sa vrátila o dva dni, no lekári na skutočný problém prišli až po týždni.

"Nikto ma ani neupozornil, že by sa mi mohol spôsobiť pneumothorax pľúc. A myslím, že to nevedeli ani oni, keď na to prišli až na siedmy deň," hovorí pacientka.

Pľúca jej prepichol sám primár ARA, k tomu sa dostala po týždni opäť na operačný stôl. Čakala aspoň ospravedlnenie. Lebo, ak by ju v takom stave zoperovali, mohlo to byť ešte horšie.

Mohla zomrieť na operačnom stole

"Naozaj s prepichnutými pľúcami a s rozrezaným bruchom, som operáciu nemusela prežiť," hovorí Mariana. Pani Mariana sa na postup lekárov sťažovala Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou. Trvalo mesiace, kým došli k záveru. No napokon potvrdili že lekári, chybovali.

Nemocnica musí zaplatiť pokutu 500 €

Konkrétne ten, čo jej kanylu zavádzal, primár ARA. Dôsledkom všetkého je pokuta pre nemocnicu 500 eur. Pani Mariana ale nechápavo krúti hlavou. Riaditeľ nemocnice.tak tragicky nevidí ani samotný postup lekárov. "Boli to administratívne a skôr technické pochybenia," hovorí riaditeľ nemocnice v Bardejove Marián Petko.

Odvoláva sa pritom na závery Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten ale tvrdí niečo iné. "Nesprávnym indikovaním zdravotným výkonom došlo k poškodeniu došlo k poškodenia zdraviu pacientky," hovorí hovorkyňa ÚDZS Soňa Valášiková.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy