Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slovenské poľnohospodárstvo potrebuje mladú krv
Zdielať na

Slovenské poľnohospodárstvo potrebuje mladú krv

BRATISLAVA / Máte 40 rokov a cítite sa byť v pracovnom kolektíve starý? Dajte sa na farmárčenie, bude z vás zelenáč, mladé ucho. Slovenské poľnohospodárstvo totiž akútne potrebuje mladú krv. Vyzerá to tak, že na družstvách robia už iba dôchodcovia.

Robota to nie je jednoduchá

S pánom Andrejom na rastlinnej výrobe na družstve vo Vajnoroch robia ďalší desiati ľudia. Ich vekový priemer je 50 rokov a viac. "70% je pracovníkom už v dôchodkovom veku," hovorí agronóm Andrej Kráľ.

Niektorí by si už radi užívali dôchodok, ale vedenie za nich nevie nájsť náhradu. Mladým sa v agrosegmente nechce robiť hlavne preto, že v starých strojoch je v tomto období aj neuveriteľných 50 stupňov.

Začínajú skoro ráno a končia neskoro večer. V nových, plne klimatizovaných, mašinách by sa teploty dali vydržať. Plus sa jednoduchšie ovládajú. Problém ale je, že farmári si ich nemôžu dovoliť.

Stroje sú, ale chýbajú peniaze

Tak sa dostávame do začarovaného kruhu a ako starnú stroje, starnú aj poľnohospodári. Ministerstvo pôdohospodárstva si sľubuje, že správnym čerpaním eurofondov by dokázali vytvoriť až 15 000 pracovných miest.

Priemerný traktorista si mesačne odpracuje až 300 hodín, za čo dostane výplatu maximálne 700 eur. Aj toto je dôvod prečo poľnohospodárstvo upadá aj na školách.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy