Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ak poľovníci nepostrieľajú dosť zvierat, zaplatia 15 000 eur
Zdielať na

Ak poľovníci nepostrieľajú dosť zvierat, zaplatia 15 000 eur

BRATISLAVA / Znie to síce absurdne, ale je to tak. Lesná zver totiž spôsobuje farmárom škody. Keďže štát nemá peniaze na ich náhradu, rieši sa to inak - zvýšením odstrelu raticovej zveri v priemere o 20 percent. Miestami to potom vyzerá tak, že v niektorých revíroch musí každý poľovník uloviť až osem zvierat.

Každý poľovník 8 zvierat

Poľovníci z revíru obcí Kuchyňa a Pernek majú v tejto sezóne odloviť vyše 250 kusov raticovej zveri. Pod raticou zverou sa myslí zver jelenia, danielia, muflónia, srnčia a diviačia. "V združení máme 43 členov a na každého člena nám pripadá 8 kusov zveri," hovorí Václav Drábek, finančný hospodár poľovníckeho združenia.

Uloviť zver vôbec nie je ľahké. Pán Drábek pravidelne chodí do lesa, ale zatiaľ bezúspešne. "V tejto poľovníckej sezóne sa mi nepodarilo nič streliť," dodal poľovník.

Nestíhajú loviť

"Je to veľká námaha. Poľovať nie je jednoduché. Treba hlavne bezpečne, aby nedošlo k úrazu," povedal Peter Šíra, predseda poľovníckeho združenia. Aj keď majú veľké stavy odstrelu, zdá sa znížiť premnožené stavy diviačej zveri sa im nepodarí. Majú povolenie loviť prevažne mladé jedince.

"Štyri diviačice na dve obce to je málo. Ten počet tých diviačic by sa mal zvýšiť," myslí si Václav Drábek. Diviaci nemajú žiadnych predátorov. A likvidujú všetko, čo sa im príde do cesty.

Hrozia im vysoké pokuty

Poľovníkov hnevá, že za nesplnený plán lovu a chovu môžu dostať pokutu. "Myslím si, že tieto sankcie nie sú na mieste. Nie je to spravodlivé. Keby sa pristúpilo k zvýšenému odstrelu raticovej zveri pred piatimi rokmi, nemuseli by teraz pristupovať k žiadnym sankciám," dodal predseda poľovníckeho združenia Peter Šíra.

Za nesplnenie plánu lovu a chovu raticovej zveri hrozí pokuta od 150 do 500 eur. "Pri úmyselnom porušení povinnosti udržiavať v poľovnom revíri normovaný stav, môže byť pokuta 5 000 až 15 000 eur," upresnila Zuzana Gulová, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články