Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zberači čučoriedok. Pokút sa neboja, medveďov áno
Zdielať na

Zberači čučoriedok. Pokút sa neboja, medveďov áno

ČERTOVICA / Zbieranie lesných plodov v chránených oblastiach národných parkov je nelegálne. Napriek tomu sa nájdu desiatky odvážlivcov, ktorí to aj napriek hrozbe pokuty risknú. Po tom, čo zrejme zberači založili požiar na Čertovici, vydal obvodný lesný úrad zákaz vstupu do lesov. Ten počas víkendu kontrolovali strážcovia prírody, ale aj policajti z Brezna.

V letných mesiacoch sú lesy plné ľudí. Začiatkom augusta sa už oberajú čučoriedky na hrebeňoch. Aby sa vyhli kontrolám, prichádzajú aj ráno okolo štvrtej.

Boja sa medveďov

Strážca prírody hovorí dokonca o organizovanom biznise. Autami sem dovezú ľudí dokonca aj z Popradu, či Brezna. "To predávajú priamo popri cestách alebo nejakým priekupníkom, ktorí to následne predávajú, " hovorí Dan Harťanský, strážca prírody TANAP.

Denne ich odhalia aj 60. Neodradí ich však ani to, že z chránených území môžu odísť so 66-eurovou pokutou. Boja sa vraj len medveďov, no vidina peňazí je silnejšia. "Bojíme sa, bojíme sa," hovorí jeden zo zberačov.

Na čučoriedky ho posla šéf

Kúsok nad Jarabou sme natrafili na zberača, ktorého poslal do lesa šéf, aby mu nazbieral čučoriedky. Namiesto nich však dostal pokutu.  Už krátko po desiatej mali mladíci plné vedrá, čučoriedky predávali pri ceste. Nepomohli im žiadne výhovorky. "Niektorí ľudia sú aj takí, že sú chorí, že si nevedia nazbierať a potrebujú aj takéto niečo," myslí na dobro iných jeden zo zberačov.

Zberači prichádzajú aj autobusmi z Brezna, strážcovia ich niektorých už dobre poznajú. Návštevníci, ktorí sem neprichádzajú obdivovať prírodu, odtiaľto odnesú desiatky kíl lesných plodov. O potravu tak prichádzajú medvede, ktoré si ju potom musia hľadať inde.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy