Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
PRIESKUM. V druhom kole prezidentských volieb Fico a Kiska
Zdielať na

PRIESKUM. V druhom kole prezidentských volieb Fico a Kiska

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico by v prezidentských voľbách podľa aktuálneho prieskumu agentúry Focus získal najviac hlasov, ak by sa rozhodol kandidovať, a do druhého kola by postúpil s občianskym kandidátom Andrejom Kiskom.

Keby sa konali voľby tento víkend

Agentúra Focus uskutočnila prieskum verejnej mienky 3. až 10. júla na vzorke 1 055 opýtaných, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Respondenti odpovedali na otázku: "Prezidentské voľby na Slovensku budú až v roku 2014. Predstavte si však, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas?" Agentúru SITA informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Vo voľbách by za Fica hlasovali 36,3 percenta respondentov a za Andreja Kisku 18,9 percenta.

Respondent Výsledok
Robert Fico 36,3 %
Andrej Kiska18,9 %
Pavol Hrušovský13,4 %
Peter Šťastný 9 %
Martin Bútora 6 %
Radoslav Procházka 5,8 %
Ján Čarnogurský 5,2 %
Viliam Fischer 4,3 %
Peter Osuský 1,1 %
neodpovedali23,1 %
nešlo by voliť 17,9 %

Zdroj: SITA

Väčšinou aj druhé kolo

Prezidentské voľby na Slovensku sú priame a v prípade, že žiadny z kandidátov nezíska v prvom kole volieb nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, uskutočňuje sa aj druhé kolo volieb. Doň postupujú dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov v prvom kole.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

noviny.sk/sita