Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Do Tatier bez obáv! Turistom pomáha búrkový radar
Zdielať na

Do Tatier bez obáv! Turistom pomáha búrkový radar

TATRY / Nejeden turista vie, že búrky v Tatrách patria medzi tie najnebezpečnejšie. O to viac, keď vás zastihnú niekde na hrebeni. Poliaci sa s týmto živlom rozhodli bojovať. Vymysleli takzvaný detektor búrok.

Radar pokrýva aj naše Tatry

Varšavčania sa vybrali zavčas rána na túru na poľský vrch Giewont. Rozhodli sa však vrátiť. Cez internet totiž zistili, že sa blíži búrka. "Pozreli sme si búrkový radar, ten hlásil dážď, tak sme sa rozhodli zísť dole, lebo v horách to môže byť nebezpečné," hovorí turista. 

Búrkový radar je zadarmo dostupný pre všetkých turistov. Ide vlastne o aktuálnu búrkovú predpoveď v regióne, ktorá je umiestnená na webovej stránke. Netýka sa ale len Poliakov, radar pokrýva aj naše Tatry. Keď turista vidí, že sa tvorí búrka, je najvyšší čas zísť dole.

"V horách sa mení počasie rýchlo. Našou snahou je, aby si každý turista pred túrou pozrel na telefóne, či nehrozí búrka," hovorí autor projektu Adam Skowroński.

Na radar sa pozrite ešte prd búrkou

Dôležitá je vraj predovšetkým prevencia. Na búrkový radar by ste sa mali pozrieť ešte pred začiatkom túry. "Každý turista, ktorý bude v horách a bude mať telefónny signál, si môže pozrieť informácie o aktuálnom stave počasia," dodáva Skowroński.

To ale pravdepodobne neurobil mladý manželský pár, ktorý počas víkendu v Tatrách zasiahol blesk. Našťastie v tomto prípade nehodu prežili obaja, aj keď to bolo len o vlások.

Ak vás však aj napriek tomu zastihne búrka v Tatrách, nemáte podľa horskej služby veľmi na výber. Dôležité je však, aby ste neostali stáť na holých skalách. V prípade, že vás búrka zastihne vo vrcholových partiách, prípadne na hrebeni, tak jedinou pomocou je, čo najrýchlejšie zostúpiť do doliny.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy