Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemáte trvalý pobyt? Zaplaťte za škôlku
Zdielať na

Nemáte trvalý pobyt? Zaplaťte za škôlku

JAROVCE / Predstavte si, že vaše dieťa chodí do štátnej škôlky a zrazu sa dozviete , že za ňu bude musieť platiť stovky eur mesačne. A to z jediného dôvodu, v danej obci či meste nemáte trvalý pobyt. Presne to sa stalo rodičom z bratislavskej mestskej časti Jarovce.

Dozvedeli sme sa to príliš neskoro

Do materskej školy v Jarovciach chodia aj deti, ktoré tu nemajú trvalý pobyt. Mestský úrad však chce, aby rodičia za tieto deti platili stovky eur. "By mali platiť za materskú školu od septembra 300 eur mesačne," hovorí nahnevaná mamička Alexandra. 

Rodičia sú nahnevaní, nielenže ide o vysokú sumu, ale o celej veci sa dozvedeli príliš neskoro. "Teraz koncom školského roka, keď už nie je možné dieťa prihlásiť do inej štátnej materskej školy," dodáva Alexandra. 

Jarovčania majú 93-percentnú zľavu

"Tá nová zmena by sa mala týkať približne siedmich detí," informuje riaditeľ MŠ a ZŠ Jarovce Ľubomír Tancer. Tento zámer nám potvrdil aj starosta Jaroviec, ten nám však povedal, že 300 eur budú platiť bez výnimky všetci rodičia, až na malý detail. "Rodičia z Jaroviec budú môcť požiadať o zľavu, ktorú dostanú," vysvetľuje starosta Pavel Škodler. No a zľava je až 93 percent. Suma sumárum, Jarovčania zaplatia za škôlku 21 eur, ostatní, 300.


Mestská časť chce takto vytvoriť miesta predovšetkým pre miestne deti. No a kým jedni sú proti, druhí sú za. "Dávam dane tuto do obce a nemôžem si vlastné dieťa umiestniť do škôlky. Asi 15 jarovských detí nezoberú do škôlky z dôvodu nedostatku miesta," dodáva ďalšia matka Jana.

Je to v rozpore so zákonom

Poslanci sa nakoniec rozhodli, že termín, od kedy rodičia budú musieť zvýšené poplatky platiť sa predsa len o rok posunie. "Plánujeme to od 1. septembra 2014," tvrdí starosta. Podľa právnika je to však v každom prípade v rozpore so zákonom. "Zo zákona platí limitovanú sumu, škôlka mu ju nemôže takto svojvoľne zvýšiť," telefonuje predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Radoslav Procházka.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy