Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ak si firma zriadi škôlku, štát jej prispeje
Zdielať na

Ak si firma zriadi škôlku, štát jej prispeje

BRATISLAVA / Na problém s umiestnením malých detí na Slovensku sa už nesťažujú iba mamičky, ale rieši ho už aj Európska komisia. Patríme totiž medzi krajiny, ktoré nedokážu vytvoriť štandardné podmienky na to, aby aj ženy na materskej mohli pracovať aspoň na čiastočný úväzok. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny však už hľadá riešenie. Chystá systém takzvaných dotovaných firemných materských škôl.

Škôlky až od troch rokov

Na Slovensku je nedostatok zariadení pre deti a málo práce na čiastočný pracovný úväzok. Aj toto Európska komisia kritizuje vo svojej aktuálnej správe. "Od troch rokov sú materské škôlky. Ale tie menšie deti, ako sú dvojroční, tie nemajú rodičia kam dať," hovorí Miroslava Pavelková riaditeľka detského centra ATLANTIS.

Minister Richter však prichádza s návrhom. Okrem zriadenia detských kútikov na úradoch chce firmám ponúknuť dotáciu na firemné škôlky. "Budú to také mini podnikateľské škôlky, aby sa matky mohli zamestnať," dodáva Ján Richter, minister práce sociálnych vecí a rodiny(MPSVaR).

Vďaka škôlkam viac práce?

Minister chce s firmami rokovať o podmienkach. Prioritou má byť aj viac práce na čiastočný pracovný úväzok. Bývalá štátna tajomníčka Lucia Nicholsonová systém firemných škôlok chváli.  "Nechali sme to Richterovi v šuflíku, tak evidentne si našiel od toho stola kľúč. Nebude sa to týkať nejakého veľkého percenta detí, ale v iných krajinách to funguje," dodala Nicholsonová.

Štvornásobný otec, poslanec Richard Vašečka dotovanie firemných škôlok víta. Jednu takú by si vedel predstaviť aj v parlamente. "Priamo v rokovacej sále. No pri niektorých zákonoch by to mohlo byť zaujímavé," s úsmevom dodáva Vašečka.

Názory sú rôzne

Nie všetci opoziční poslanci však systému dotovaných firemných škôlok veria. Sú vraj aj lepšie riešenia. "My navrhujeme, aby sme zaviedli súbeh mzdy a sociálnej dávky, ktorý by pomohol práve takým mladým začínajúcim rodinám, aby okrem príjmu z práce, kde napríklad otec má mzdu, štát pomohol aj časťou sociálnej dávky." uviedol Ľudovít Kaník člen Sociálneho výboru.

"Myslím, že je to tak umelo natlačené tým firmám. To rodinné podnikanie dáva oveľa väčší priestor rodinám, aby nemuseli tie úplne maličké deti umiestňovať do nejakých škôlok," povedal Ján Hudacký predseda Hospodárskeho výboru.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy