Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Chovateľov nebudú trestať za útoky psov na ľudí
Zdielať na

Chovateľov nebudú trestať za útoky psov na ľudí

BRATISLAVA / Tresty pre nezodpovedných majiteľov psov a nový príspevok pre rodičov detí. Taký je v skratke program Národnej rady Slovenskej republiky. Poslanci majú na stoloch návrh zákona, ktorý by umožnil tvrdšie trestať majiteľov psov, ktorí napadnú človeka a diskutovať tiež budú o novom finančnom príspevku pre rodičov, ktorých deti navštevujú materskú školu.

Majitelia psov mali byť trestaní, ak ich psy bezdôvodne napadnú a ublížia inému človeku alebo zvieraťu. Hroziť im malo väzenie od šiestich mesiacov až do piatich rokov. Takto si to predstavovali poslanci NR SR za opozičný Most-Híd, ktorých novelu Trestného zákona parlament neposunul do druhého čítania.

Právnou normou chceli navrhovatelia dosiahnuť, aby si majitelia psov uvedomili, že sú za svojich miláčikov zodpovední a že môžu byť potrestaní za ich konanie. Tresty mali majiteľom hroziť, ak zanedbajú zákonom dané povinnosti a v dôsledku toho pes zaútočí a zraní človeka bez toho, aby bol napadnutý alebo vyprovokovaný.

Ak by pes zranil jedného človeka, hroziť im malo až ročné väzenie. Ak by pes ublížil viacerým ľuďom, chránenej osobe, prípadne spôsobil až smrť, jeho majiteľovi malo hroziť až päťročné väzenie. Na šesť mesiacov si mali ísť posedieť tí, ktorých pes poraní spoločenské alebo hospodárske zviera bez toho, aby bol pes sám napadnutý alebo vyprovokovaný.

Nový príspevok pre rodičov detí neprešiel

Možnosť poberať príspevok na starostlivosť o dieťa sa pre pracujúcich alebo študujúcich rodičov nerozšíri. Poslanci totiž v hlasovaní v prvom čítaní nepodporili návrh novely zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, ktorý predkladala poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová.

Podľa súčasného stavu môžu tento príspevok poberať rodičia, ak dajú svoje dieťa vo veku do troch rokov, resp. dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom do šesť rokov, do starostlivosti materskej školy, neziskovej organizácie alebo inej fyzickej osoby. Zároveň nemôžu poberať materskú dávku na ďalšie dieťa.

Nicholsonová chcela podmienky poberania zmeniť tak, aby príspevok mohli poberať pracujúci a študujúci rodičia pri deťoch až do šesť rokov, prípadne do času, keď nastúpia na povinnú školskú dochádzku, a to aj počas poberania materskej dávky a v niektorých prípadoch aj v prípade poberania rodičovského príspevku. Odkiaľ by sa mali zvýšené výdavky na tento návrh vziať, však v návrhu neuviedla.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Zúrivý nemecký ovčiak

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy