Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Platy lekárov opäť porastú, zdravotné sestry stále čakajú
Zdielať na

Platy lekárov opäť porastú, zdravotné sestry stále čakajú

BRATISLAVA / Slušnosťou sa vraj v tejto krajine ničoho nedomôžete, zaberá len nátlak a sila! Tak sa vyjadrila prezidentka zdravotných sestier po tom, čo poslanci v stredu odklepli tretiu etapu zvýšenia platov pre lekárov. Zdravotné sestry totiž namiesto nátlakových akcií rokovali, no vyšších platov sa nedočkali.

Sestry nevydierali a nič nedosiahli

Po neustálom nátlaku lekárov vláda ustúpila a vyššie platy im sľúbila. Zdravotné sestry však zvolili inú taktiku a z pacientov odmietli spraviť rukojemníkov. Výsledok? Na rozdiel od lekárov sa im doteraz platy nezvýšili.

"Cítime krivdu, sestry nevydierali a opäť sa potvrdilo, že na Slovensku asi zrejme slušným rokovaním nedosiahnete nič," myslí si prezidentka komory sestier Iveta Lazorová.

Napriek tomu ale ani novela, ktorá má zabezpečiť zvýšenie platov lekárov, sa opozícii nepozdáva. Jeden z poslancov totiž k novele predložil viac ako 134 bodový pozmeňujúci návrh na viac ako 80 stranách. Podľa mnohých z opozície sa tak zákon stáva neprehľadným a absolútne nečitateľným.

"Keby ste si to zložili na polovicu, teda do formátu A5, tak máte aj na leto čítanie ako taký kratší román na pláž," myslí si poslanec NR SR (SDKÚ-DS) Viliam Novotný.

Smer novelu svojou väčšinou schválil

Pozmeňovací návrh sa nakoniec vyšplhal na viac ako 90 strán a smerácki poslanci novelu svojou väčšinou schválili. Lekári sa tak môžu tešiť, tretia etapa zvyšovania ich platov sa zavŕšila.

Zdravotným sestrám nezostáva nič iné, iba stále čakať na rozhodnutie Ústavného súdu. Až potom sa vôbec s ich platmi môže začať niečo robiť. Kedy to ale bude, to si netrúfa nikto odhadnúť.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy