Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V parlamente sa zrodila drogová koalícia. Pre marihuanu
Zdielať na

V parlamente sa zrodila drogová koalícia. Pre marihuanu

BRATISLAVA / Dve politické strany si v našom parlamente vyslúžili nové pomenovanie - tzv. drogová koalícia. Netradičné by sa vám však mohlo zdať, že ide o dvoch tradičných protivníkov - vládny Smer a liberálov z SaS. V téme znižovania trestov za marihuanu totiž našli spoločnú reč.

Smer a SaS ťahá za jeden koniec

"Smer a SaS uzatvorili drogovú koalíciu," komentoval Igor Matovič. "Drogová koalícia sa prejavila hneď po voľbách," dodáva Ján Figeľ. Chápadlá marihuany tak podľa nich pohltili dve parlamentné strany. Opozícia však nekritizuje len Smer, ale aj "svojich" SaS-károv.

Doteraz najnižší trest za tzv. joint marihuany boli 4 roky basy. Smer spoločne s SaS však trestné sadzby za drogy znižuje. Podľa návrhu by sa tak mohli štyri roky zmeniť na podmienku. Názorovo odlišní sa tak neobvykle spájajú.

Kto berie drogy, je stratený

"Toto je tak nebezpečný človek, že sa vôbec nemáme baviť pri ňom o tom, že by mohol mať podmienečný trest, ale ho máme rovno bachnúť na štyri roky do basy? Veď to je nonsens," snaží sa ostatných presvedčiť Martin Poliačik.

"Drogy sú svinstvo. To treba jasne povedať. A kto ich berie, je v podstate stratený," odpovedá na to Jozef Mikloško z KDH. "Na tú podmienku môžu byť prepustení rovnako aj díleri, nielen konzumenti," oponuje aj Lucia Žitňanská. Nepomohli tak ani hádky či výčitky opozície. Tresty za marihuanu sa po rokoch znižujú.

Novelu Trestného zákona vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie prezident Ivan Gašparovič. Hlave štátu v návrhu chýba zvýraznenie ochrany ďalších spoločenských skupín. Gašparovič tiež odmieta spôsob, akým novela znižuje spodnú hranicu trestnej sadzby pri drogových deliktoch zo súčasných štyroch na tri roky.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy