Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Primátori a starostovia majú byť silnejší. Ubudne poslancov
Zdielať na

Primátori a starostovia majú byť silnejší. Ubudne poslancov

BRATISLAVA / Mestá a obce zrejme budú mať menej poslancov ako doteraz. V parlamente dnes totiž riešia novelu zákona o obecnom zriadení. Podľa nej by tiež mali mať starostovia a primátori väčšie kompetencie pri riadení organizácií mesta.

Chcú znižovať počet poslancov v mestách

Obce s počtom obyvateľov od 10 do 20 tisíc majú aktuálne v mestskom zastupiteľstve od 13 do 19 poslancov. Podľa navrhovanej zmeny by ich mohli mať maximálne 17. Piati poslanci zo strany SMER tiež navrhli, aby riaditeľov rozpočtových či príspevkových organizácií mohli menovať a odvolávať primátori a starostovia. Tento návrh sa ale nepáči nielen opozícii, ale dokonca aj mnohým poslancom za SMER. Hovoria totiž o príliš veľkých kompetenciách. V súčasnosti o nich rozhoduje miestne zastupiteľstvo. 

Siahnú na peniaze aj hlavným kontrolórom

Poslanci tiež riešia aj znižovanie odmien pre hlavných kontrolórov miest. V niektorých prípadoch sa totiž stávalo, že mali vyšší plat ako ako samotní primátori. Kompetencie primátorov sa naposledy posilňovali vlani na jeseň. Prví muži Bratislavy a Košíc, ako aj starostovia tamojších mestských častí, vtedy získali možnosť sami si vyberať svojich námestníkov. Dovtedy im ich muselo odobriť mestské, resp. miestne zastupiteľstvo.

Na rad by sa dnes v parlamente mohlo dostať aj avizované zvyšovanie platov lekárov v tretej etape, ktoré si vyštrajkovali ešte za minulej vlády

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy