Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Ohlásite korupciu? Dostanete odmenu aj trest...
Zdielať na

Ohlásite korupciu? Dostanete odmenu aj trest...

SABINOV, BRATISLAVA / Pán Peter zo Sabinova síce odvážne poukázal na neetické správanie sa náčelníka mestskej polície, no teraz má pre to akurát opletačky so súdmi. Naši poslanci už ale rokujú o odmenách pre tých, ktorí upozornia na neprávosti, či korupciu. Vraj nejde o "bonzovanie".

Nie sú to udavači, či "bonzáci"!

50, 100 korún, alebo pečiatka v pase a hurá do Juhošky. Aj takúto cenu mohli mať kedysi informácie. Dnes opozícia navrhuje udeliť štátne vyznamenanie, ochranu pred "padákom" v práci, či finančnú odmenu 30 percent zachráneného majetku štátu. To všetko tomu, kto ohlási korupciu.

"My to musíme preklopiť, zmeniť myslenie ľudí... Aby mali strach tí, ktorí robia korupciu a ktorí sa dnes drzo smejú," tvrdí Ján Mičovský, poslanec OĽaNO. "Napríklad mzdová účtovníčka vie, čo a koľko fakturujú. Ak takáto firma poškodzuje záujem obce alebo štátu, je dôležité, aby o tom orgány v trestnom konaní vedeli," dodáva Ján Figeľ, predseda KDH.

To, že by malo ísť o odmeny pre udavačov poslanci vylučujú. "Každý, kto má záujem podieľať sa na odhaľovaní akejkoľvek trestnej činnosti by mal byť motivovaný," myslí si Otto Brixi, poslanec SMER-SD.

Prax je ale zatiaľ iná...

Náčelníka mestskej polície v Sabinove nachytal vlastný kamerový systém pri tom, ako preváža služobným autom manželku, či zemiaky... Ale aj pri porušovaní dopravných priestupkov súkromným autom. Čuduj sa svete ... sabinovský náčelník robí aj naďalej náčelníka a ten, kto na to upozornil má teraz opletačky so zákonom a na krku obvinenie.

Pán Peter sa nebál prehovoriť, teraz je ale obvinený, že vraj neoprávnene nakladal s osobnými údajmi. "Beriem to ako také zastrašovanie pre tých, ktorí by sa chceli ozvať a niečo kritizovať," hovorí Peter Sekerák, obvinený oznamovateľ. 

Aj ľuďom, ako je on, by mal podľa poslancov návrh zákona pomôcť. "Mechanizmy, ktoré sú v tomto zákone, sú dostatočne účinné na to, aby človek, ktorý sa odváži poukázať aj na takýto prípad, nemohol byť postihnutý. Aby nemohol byť vystavený tlaku", tvrdíí Ján Mičovský, poslanec OĽaNO. O detailoch návrhu ešte budú naši poslanci rokovať.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU. 

Úplatný policajt preberá peniaze z ruky

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy