Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Úplatného lekára odsúdili na 2-ročný podmienečný trest
Zdielať na

Úplatného lekára odsúdili na 2-ročný podmienečný trest

Zdroj: Flickr/ilustračné

Podľa obžaloby mal Milan F. ako posudkový lekár Sociálnej poisťovne v roku 2008 prevziať niekoľkokrát úplatok za posúdenie schopnosti vykonávať pracovnú činnosť ...

Dohodu uzavrel obžalovaný lekár s prokurátorom Úradu špeciálneho prokurátora Generálnej prokuratúry (GP). Zároveň dnes ŠTS lekára odsúdil na peňažitý trest vo výške 2500 eur. Keďže išlo o schválenie dohody o vine a treste, nie je možné voči verdiktu sa odvolať a rozsudok je teda právoplatný.

Podľa obžaloby mal Milan F. ako posudkový lekár Sociálnej poisťovne v roku 2008 prevziať niekoľkokrát úplatok za posúdenie schopnosti vykonávať pracovnú činnosť tak, aby mohol byť priznaný invalidný dôchodok. Ide o pokračujúci zločin prijímania úplatku, žalovaných je 13 takýchto skutkov.

ŠTS v utorok 20. októbra odsúdil iného lekára Jozefa M. na dva roky väzenia s podmienečným odkladom na tri roky. Zároveň mu vymeral peňažný trest vo výške 3000 eur (90.378 Sk). Súd obžalovaného uznal vinným z prijatia úplatku, neuložil mu však trest zákazu činnosti s ohľadom na vysokú odbornosť obžalovaného v profesii, ktorú vykonáva.

Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátorka sa k prípadnému odvolaniu vyjadrí v zákonom stanovenej lehote. Lekárov obhajca sa voči rozhodnutiu odvolal priamo na mieste. "Predovšetkým je to preto, že obžalovaný ten skutok nespáchal," vyjadril sa na margo svojho vyhlásenia o odvolaní. Podľa verdiktu súdu bolo preukázané, že lekár žiadal úplatok vo výške 3319 eur (100.000 Sk) a prijal ho vo výške 2157 eur (65.000 Sk).

Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry v pondelok (19.10.) vo svojej záverečnej reči navrhol, aby údajne úplatného lekára Jozefa M. súd uznal za vinného a odsúdil ho na dva roky väzenia s podmienečným odkladom na tri roky. Zároveň žiadal, aby mu bol uložený peňažný trest 5000 eur (150.630 Sk) a zákaz výkonu lekárskeho povolania na dobu troch rokov. Lekárov obhajca žiadal v záverečnej reči svojho klienta oslobodiť. Spochybňoval pritom viacero svedkov i dôkazov.

Podľa obžaloby si mal Jozef M. ako prednosta Ortopedicko-traumatologickej kliniky v Martine v novembri 2005 vyžiadať úplatok 3319 eur za uprednostnené vykonanie operácie bedrového kĺbu. Pacientku mali operovať namiesto augusta 2006 už v decembri 2005.

V júni 2006 odsúdil vtedy ešte Špeciálny súd (ŠS) v Pezinku na triapolročné väzenie trenčianskeho ortopéda Pavla P., ktorému vymeral zákaz činnosti na šesť rokov. V marci 2007 mu Najvyšší súd (NS) SR trest zmenil na dva roky nepodmienečne, uložil mu peňažný trest 19.916 eur (600.000 Sk) a zákaz činnosti mu bol vymeraný na štyri roky. Pavla P. medzičasom podmienečne prepustili na slobodu.

Plastického chirurga odsúdil vtedajší ŠS v decembri 2006 na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky. Zároveň mu vymeral peňažný trest 995 eur (30.000 Sk) a uložil mu zákaz činnosti na tri roky. NS SR trest zmenil na 18 mesiacov s podmienečným odkladom na rovnaké obdobie, pričom mu na 18 mesiacov bol uložený aj zákaz činnosti. Peňažný trest vymeral na 664 eur (20.000 Sk). Ústavný súd (ÚS) SR tento rozsudok zrušil a vrátil ho na opätovné prejednanie dnes už ŠTS.

Zdielať na

Najčítanejšie správy