Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ubytovala doma bezdomovcov, aj keď je nezamestnaná
Zdielať na

Ubytovala doma bezdomovcov, aj keď je nezamestnaná

ROŽŇAVA / Boj s alkoholom je veľmi náročný a mnohokrát ľudí dovedie až na ulicu. Niektorým pomôžu útulky, iným jednotlivci, ako napríklad pani Zuzana z Rožňavy, ktorá už pomohla desiatkam bezdomovcov. Nezištne im poskytuje útočisko vo vlastnom byte.

Pomáha im postaviť sa na vlastné nohy

Pani Zuzana už 20 rokov pomáha ľuďom, ktorí ostali na ulici, a to nielen finančne. Dáva im azda to najdôležitejšie, a teda strechu nad hlavou. "Ja vždy dúfam, že keď majú domov, môžu si nájsť prácu, zamestnať sa a zaradiť sa do toho života," hovorí Zuzana Bukovičová.

V trojizbovom byte kde žije so svojou štvorčlennou rodinou už niekoľko mesiacov poskytuje domov aj dvom abstinujúcim alkoholikom, ktorí nemali kde bývať. "To ani nebolo plánované, že tu ostanú ale nejak tak sa to vyvinulo, takto sa nedá natrvalo ale na čas v pohode," dodáva pani Zuzana.

Sama je nezamestnaná, za pomoc ale nič nechce

Napriek tomu že je sama a dokonca bez práce, za svoju pomoc nič nežiada a všetko hradí z vlastného vrecka. "Neviem prečo, jednoducho ja mám tú potrebu v sebe, ja sa strašne viem vcítiť do problému toho druhého a potom som namäkko," hovorí s úsmevom na perách.

Ľubo je bývalý väzeň a vyliečený alkoholik, ktorý ostal na ulici. Aj jemu pomohla práve ona. "Psychicky nás dáva do poriadku, i so stravou nám pomôže, nehovoriť o tom, že nám dala strechu nad hlavou," hovorí Ľubo Javorský, ktorý by bol bez jej pomoci pravdepodobne na ulici.

Spoločne jej pomáhajú v domácnosti

Spolu so svojou priateľkou, tiež abstinujúcou alkoholičkou sa snažia Zuzaninej rodine odvďačiť aspoň pomocou v domácnosti. Sú vďační za to, že ich dostala z ulice. "Ja som nepoznala Zuzku vôbec, prvýkrát keď som sem prišla pre mňa bola cudzí človek a teraz mi je ako sestra, viac ako sestra," hovorí Edita Lerchová, bezdomovkyňa.

Ľubo si už našiel prácu a spolu s Editou hľadajú aj spoločné bývanie, na ktoré však zatiaľ financie nemajú a do útulku pre bezdomovcov spolu ísť nemôžu a rozdeliť sa nechcú. "Páry nemôžeme ubytovať, takisto ani ženy nemôžeme ubytovať, lebo útulok je určený len pre mužov," vysvetľuje Jozef Kováč, riaditeľ diecéznej charity Rožňava.

Je čas pohnúť sa ďalej

"Keď sa jeden cíti slabšie, tak ten druhý ho podrží a to je veľký boj s tým alkoholom," hovorí Edita. Pani Zuzana pomohla dvom abstinujúcim alkoholikom prežiť jedno z najťažších období v ich živote, teraz sa však už budú musieť postaviť na vlastné nohy. "Si zarobiť vlastnými rukami na to bývanie, dúfam, že sa mi to podarí," dodáva Ľubo.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy