Polojasno
20°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Zoznámte sa s Pištom. Bezdomovcom, ktorý separuje odpad
Zdielať na

Zoznámte sa s Pištom. Bezdomovcom, ktorý separuje odpad

BRATISLAVA / Poznáte tie príbehy o ľuďoch, ktorí sa stali hviezdami zo dňa na deň? Tak tu je jeden nový. Bratislavský bezdomovec sa v priebehu niekoľkých hodín stal hviezdou sociálnej siete. Fotka, na ktorej sa hrabe v smetnom koši má už vyše 18 000 fanúšikov. Získal si tým sympatie. Dôvod? Pišta totiž ten odpad separuje.

Pišta je na ulici už 15 rokov

Pišta sa živí zberom hliníkových plechoviek a farebných kovov. Na ulici je už 15 rokov. Vyberá zo smetných košov konzervy, plechovky, obaly od sprejov. Čo sa dá, zlisuje nohou a roztriedi do svojich igelitiek. Tieto veci potom speňaží v zberniach odpadu.

Srdcia fanúšikov si Pišta získal najmä tým, že triedi celý smetný kôš. Keď tam zbadá plast, ktorý patrí do žltého koša, tak ho tam hodí. Takisto to robí aj s papierom. "Ja to robím preto, aby si to aj tí bytoví všímali. A tým pádom robím dobrú vec pre Bratislavu, aspoň si myslím," vraví.

Polovicu plastov, ktoré sa nachádzajú v žltom koši, separoval práve Pišta. Ten takto pravidelne obieha každý deň pár vytipovaných ulíc v bratislavskom Ružinove. Ako zvykne hovoriť, patria do jeho rajónu. Pritom, keď ešte Pišta nebol na ulici, neseparoval. "Nie vôbec. Lebo vtedy tie kýbliky neboli, na papier áno, ale na plasty nie," vraví.

Príklad by si z neho mali brať aj ostatní

Separovaniu sa začal venovať až keď sa, po takmer 3 rokoch strávených vo väzení za krádeže, ocitol na ulici. Mama mu zomrela, keď mal 15 rokov. Zvyšok rodiny ho už naspäť neprijal.

Po bývaní v ubytovni, potom na ulici, našiel útočisko u kamaráta v garáži. Takisto aj v srdci žien, aj keď v súčastnosti priateľku nemá. So životom na ulici ja ako tak spokojný a dokáže si zarobiť aj na obľúbené vínko.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy