Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
LETECKÉ ZÁBERY. Ako za štyri dni voda krajinu zmenila
Zdielať na

LETECKÉ ZÁBERY. Ako za štyri dni voda krajinu zmenila

BRATISLAVA / Neskutočných 6 metrov! Až o toľko vystúpila hladina Dunaja v hlavnom meste a jeho okolí. A to za niekoľko dní. Zaplavené sú ulice, parky, detské ihriská, cesty. Pozrite si, čo zachytili naše štáby pri vzdušnom monitoringu povodní...

Dunaj? Vrchol dnes v noci

Dunaj v Bratislave dosiahol dnes po 14- tej maximum 1032 centimetrov. Hydrológovia predpokladajú, že veľtok bude kulminovať dnes v noci a dosiahne približne 1040 cm.

Od 14.15 h policajti uzavreli cestu od Čunova po Gabčíkovo. "Dôvodom je presakovanie spodnej vody na komunikácii na území Trnavského kraja. Policajti, ktorí sa na mieste nachádzajú a regulujú premávku, umožňujú prejazd len obyvateľom tejto lokality," informovala hovorkyňa bratislavských krajských policajtov Petra Hrášková. Pre vysokú hladinu Dunaja polícia uzavrela bratislavské Dvořákovo nábrežie, od mosta Lafranconi po PKO.

Nielen Bratislava...

Dunaj stále stúpa v Devíne, kde dosiahol 971 cm, obyvateľov tam prepravuje vojenská tatra. V Medveďove hladina rieky dosahuje 925 cm, v Gabčíkove 792, Komárne 786 a Štúrove 680 cm. Kritická situácia je aj vo Vysokej pri Morave, kde rieka dosahuje 622 cm.

Pre vysoké hladiny riek je na Slovensku v pohotovosti 1000 hasičov, pričom 300 z nich sa nachádza priamo v krízových oblastiach a 115 vykonáva protipovodňové práce. Ide najmä o odčerpávanie vody zo zaplavených cestných komunikácií, rodinných domov, priesakov v blízkosti hrádzí. Podieľajú sa aj na spevňovaní hrádzí vrecami. "V rámci operatívnych opatrení bolo dislokovaných do rizikových oblastí 50 kusov hasičskej techniky," informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Silvia Jančovičová.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy