Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
SKRYTÁ KAMERA. Ako dôchodcov na výhodný nákup nachytávajú
Zdielať na

SKRYTÁ KAMERA. Ako dôchodcov na výhodný nákup nachytávajú

BRATISLAVA / Každý deň sa objavujú nové príbehy zadĺžených dôchodcov, ktorí si na prezentačných akciách kúpili niečo, čo vôbec nepotrebovali. Na jednu takúto akciu sa vybral reportér Novín o 12-ej Ján Baček aj s inšpektormi. Takto nakúpil...

Cesta autobusom do obce Čataj. Hneď po vystúpení z autobusu pred miestnym kultúrnym domom vítali účastníkov prezentačnej akcie štyria Česi. Okamžite rozdali žrebovacie kupóny, ktoré museli vyplniť a kampaň mohla odštartovať.

"Ja vám vždy ukážem nejaký výrobok a ten človek, ktorého vytiahnem si to potom v rámci reklamy zoberie zadarmo," hovorí Peter, ktorý výrobok prezentoval. Takto zneli sľuby prezentujúceho. Po predvedení prvého výrobku aj vyžreboval výhercu, ktorému tento výrobok daroval. "Nemusíte byť smutní, lebo tých výrobkov tu bude päť a ešte vylosujeme ďalších štyroch," dodáva Peter.

Obchod nemôže zavádzať

Po prezentácii ďalšieho výrobku, ale aj tretieho a štvrtého sa nakoniec ďalšie žrebovanie neuskutočnilo. Aj keď to bolo na začiatku sľúbené. "V zákone je jasne povedané, že nemôže obchod zavádzať," uviedla Marta Černá z Fóra spotrebiteľa. "Tak sme to pochopili. Ale vedeli sme, že tam bude nejaký háčik," hovoria účastníci akcie.

A veru, že aj bol. Na záver akcie, sme všetci dostali obálky, kde mali byť ukryté výherné lístky. My sme to šťastie nemali, ale keďže si to jedna pani rozmyslela, tak oslovili práve nás.

No a tam prišiel druhý problém. Najprv si nás posadili na bok a tam pýtali za sľúbený darček nakoniec 1 500 €. S tým, že ako bonus dostaneme ostatné výrobky zadarmo. Inšpektor, ktorý tam bol ako účastník akcie sa opýtal, či si to ešte môže rozmyslieť. "3 minúty, pretože páni už budú odchádzať. Musíte sa naobedovať, zobrať darčeky na viac a išli by ste s nimi," presviedča Jaroslav, asistent predvádzacej akcie.

"O tom, že nemôže vyvíjať nejaké nátlakové akcie, to je úplne jasné ako facka, že to tiež nemôže byť,"
dodáva Marta Černá. "Na včerajšej akcii boli zistené nedostatky. Nakoľko nie je vec právoplatne ukončená, konkrétne nedostatky vám nemôžem zverejniť," uviedol Juraj Duchovič, riaditeľ inšpektorátu v Nitre.

Zamerali sa na zraniteľnú skupinu

O stanovisko sme chceli požiadať aj zástupcov firmy. Ani po opakovaných pokusoch nám nikto nezdvíhal telefóny. Ak sa dokáže, že bol porušený zákon, tak spoločnosti môže byť uložená pokuta do výšky takmer 66 400 eur. "Problém je, že sa zamerali na veľmi zraniteľnú skupinu ľudí, to sú dôchodcovia," uviedla Marta Černá.

Takýchto akcii sa na Slovensku koná veľa, preto sa nikdy nenechajte zlákať sladkými rečičkami na výhodnú kúpu, ktorá potom skončí nevýhodne pre vašu peňaženku.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy