Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Tunelovanie u vojenských tajných. Prehovoril nový svedok
Zdielať na

Tunelovanie u vojenských tajných. Prehovoril nový svedok

BRATISLAVA / Aj keď sa už zdalo, že kauza tunelovania vojenských tajných služieb sa už viac zamotať nemôže, stalo sa. Na kontrolný parlamentný výbor prišli vypovedať štyria muži. Jeden z nich povedal, že keď ministra obrany informoval o nekalých praktikách v rezorte, odvolali ho. Minister zas tvrdí, že s kauzou to nemá nič spoločné.

Minister obrany bráni šéfa tajných

V utorok šokovali slová ďalšieho svedka ďalších nekalých praktík u vojenských agentov. Údajne o tom aj informoval ministra Glváča. "Dostal všetky detaily ešte v decembri roku 2012. Na ďalší list mi neodpovedal, ale vlastne odpovedal. Bol som odvolaný z funkcie," hovorí bývalý dôstojník VS Ivan Macko.

"Určite ho neodvolali za to, ja som posunul tieto materiály orgánom, to znamená odboru vnútornej bezpečnosti," hovorí minister Glváč.

Minister obrany bráni šéfa tajných aj tým, že vyšetrovanie údajného rozkrádania už nemajú pod palcom tí, čo sú v podozrení, ale sám minister. "Na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní budú všetky materiály dostupné," dodáva Glváč.

"Ja nedokážem posúdiť, ako to má dnes minister Glváč zabezpečené, ale ja mu vôbec neverím," myslí si bývalý minister obrany SR Ľubomír Galko. Otázku, či veria, že sa hoci aj práve teraz nezahladzujú stopy, odpovedali aj ďalší.

Svedkov už máme štyroch...

Už skoro dva týždne sa podľa ministra obrany Slovensko zaoberá akousi slohovou prácou. Predseda výboru na kontrolu činnosti vojenských spravodajských služieb preto prišiel s celkom logickým návrhom. "Že by sme nemali utajovať slohové práce. To, čo nie je autentické a utajené treba odtajniť," vraví predseda výboru na kontrolu VS Martin Fedor.

Svedkov už teda máme štyroch. Nedá sa vylúčiť, že sa o slovo prihlásia ďalší. Objavili sa už aj dohady o tom, že čím dlhšie kauza trvá, tým viac stôp sa môže zahladiť. Príbeh tunelovania teda pokračuje ďalej.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy