Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Minister Glváč: tunelovanie VSS je nebezpečná kačica
Zdielať na

Minister Glváč: tunelovanie VSS je nebezpečná kačica

BRATISLAVA / Minister obrany Martin Glváč dnes neinformoval parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť o vyšetrovaní podozrení z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS), pretože poslanci Smeru-SD ho nepustili na rokovanie, aj keď 40 minút čakal na chodbe. Neskôr sa Glváč na tlačovke vyjadril, že údajné tunelovanie VSS je nebezpečnou mediálnou kačicou.

Ako povedal po rokovaní výboru jeho predseda Jaroslav Baška (Smer-SD), poslanci sa dohadovali, či táto téma patrí na branno-bezpečnostný výbor. "Osobitnú kontrolu činnosti vojenského spravodajstva robí osobitný kontrolný výbor. Tam je predsedom opozičný poslanec. Viacerí poslanci nášho výboru sú jeho členmi," povedal Baška.

Vraj až na budúci týždeň

Podľa neho tento výbor nemá kompetencie kontrolovať veci, ktoré sa týkajú Vojenského spravodajstva (VS). Upozornil, že na to je osobitný výbor. Teda aj ich majetky. Členovia výboru sa napokon dohodli, že na budúci týždeň, aby nepredbiehali správu, ktorú má Glváč dnes predložiť na kontrolný výbor pre činnosť Vojenského spravodajstva, bude minister obrany informovať o priebehu a postupe vyšetrovania o údajnom nezákonnom nakladaní Vojenského spravodajstva aj branno-bezpečnostný výbor.

Znovu zmätok na zmätok...

Po rokovaní výboru sa poslanec OĽaNO Richard Vašečka rozhodol, že ešte dnes podá návrh do podateľne parlamentu na odvolanie Bašku z funkcie, pretože minister Glváč dnes čakal 40 minút na chodbe, kým sa na výbore dohodli, či otvoria schôdzu výboru. "Znovu sa vŕši zmätok na zmätok. Rovnako postupoval Baška aj pri výboroch, keď sme predvolávali premiéra," povedal s tým, že je nezmyselné, aby novinári boli vylúčení z rokovania výboru, keď ešte nebol schválený program.

Rokovali pod druhým stupňom utajenia

"Videli by ste naživo trapas poslancov Smeru, keď sa neboli schopní za 40 minút dohodnúť, či otvoríme schôdzu. Bolo to márnenie času. Minister tu čakal, mohol nám kauzu vysvetliť," povedal Vašečka. Podľa neho branno-bezpečnostný výbor sa môže kauzou podozrení z tunelovania VSS zaoberať, pretože ide o podozrenia z kriminálnej činnosti, pri ktorej sa tunelujú prostriedky štátu a s tým spojené ohrozenie bezpečnosti SR. "Nevidím dôvod, prečo by minister nemohol správu podať, bol ochotný a čakal tu," konštatoval. Baška na to reagoval tým, že médiá na rokovaní neboli, pretože výbor rokoval pod druhým stupňom utajenia.

Nebezpečná mediálna kačica

Kauza údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby v minulosti je podľa ministra Martina Glváča nebezpečnou mediálnou kačicou, fiktívnou konštrukciou, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.

S vyhlásením prišiel po tom, ako preverili správu, ktorá bola doručená do médií a následne špeciálnej prokuratúre a kontrolnému parlamentnému výboru. Vedenie rezortu obrany je pripravené v najbližších dňoch podať trestné oznámenie na všetkých, ktorí vyniesli informácie, najmä na exministra obrany Ľubomíra Galka, bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby Romana Mikulca a jeho zástupcu Vladimíra Suchodolinského. "Vojenské spravodajstvo nie je hračkou v rukách úzkej skupiny ľudí, ktorí neváhajú využiť čokoľvek pre svoj osobný alebo politický záujem," vyhlásil Glváč na mimoriadnej tlačovej besede.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Minister_Glváč_pred dverami

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy