Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Boj o Pražskú šunku. Slovensko sa jej nevzdá
Zdielať na

Boj o Pražskú šunku. Slovensko sa jej nevzdá

BRATISLAVA / Česká republika je v nemilosti! S ďalšími štyrmi európskymi štátmi sa sporí pre ochrannú známku bravčovej pochúťky známej ako Pražská šunka. Iba tá česká je dnes pripravovaná pôvodnou metódou, ktorá vznikla pred viac ako 130-timi rokmi.

Slovensko podalo sťažnosť

Slovenské, talianske, rakúske a nemecké výrobky s nálepkou Pražská šunka sú obyčajné napodobeniny originálu. Ani my, ani ďalšie tri štáty s tým, pochopiteľne nesúhlasíme. Proti zápisu Pražskej šunky do zoznamu tradičných českých špecialít sme podali sťažnosť.

V každej krajine sa táto pochúťka pripravuje podľa iných postupov a teda nejde o napodobeniny, ale originálny recept. Podľa českých mäsiarov môže byť Pražská šunka pripravená iba jediným spôsobom - správnym rezom bravčového stehna tak, aby sa zachoval pôvodný oválny tvar svaloviny a určite vás neprekvapí, že aj tento rez má špeciálne pomenovanie - pražský.

Tradične české sú aj spišské párky!

Štáty majú na dohodu tri mesiace, ak nenájdu kompromis, dostanú ďalšie tri. Potom už o osude Pražskej šunky bude musieť rozhodovať výbor pre politiku akosti pôdohospodárskych produktov. Ešte doplním, že ak to Česku vyjde, Pražská šunka sa zapíše k ďalším štyrom originálnym receptom - špekáčikom, loveckej saláme a pozor, tradične české sú aj spišské párky a liptovská saláma.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy