Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Hodinoví manželia majú problém. Ján si názov patentoval
Zdielať na

Hodinoví manželia majú problém. Ján si názov patentoval

BRATISLAVA / Povolaniu "hodinový manžel" na Slovensku zrejme odzvonilo. Niekto si toto slovné spojenia zaregistroval ako ochrannú známku, ktorú nesmie nikto iný používať. A viacerí domáci pomocníci tak možno prídu o prácu.

Cech hodinových manželov sa búri

Pán Jozef je členom združenia hodinových manželov. S týmto názvom, zdá sa, skončil. Názov si totiž zaregistroval ako ochrannú známku pán Tomáš. Keď si už pripravoval list pre všetkých, čo názov používajú, ozval sa mu pán Ján z Trenčína.

"Či využíva túto ochrannú známku, či pracuje ako hodinový manžel a či by to nechcel predať. A on mi to predal," vraví majiteľ ochrannej známky Hodinový manžel Ján Gábriš.

Listom teda upozornil všetkých, ktorí názov používajú. Na Slovensku je ich asi 300. Niektorí to uznali, prestali byť hodinovými manželmi, iní sa dohodli na licenčnom poplatku. Pán Jozef sa ale hnevá. "Keby niekto zrušil gazdinkám názov, alebo elektrikárovi, stolárovi, názov profesie, tak to by bolo trošku asi dosť biedne," vraví.

Muž sa môže domáhať licenčných poplatkov

"Môže brániť iným osobám aby takéto označenie používali. Má právo ku svojmu označeniu používať eRko v krúžku," hovorí Zdena Hajnalová z Úradu priemyselného vlastníctva. A nie len to. Môže sa hlavne domáhať licenčných poplatkov za používanie názvu. Na Slovensku máme 50 000 takýchto známok.

Inštalatér, či údržbár je profesia. Hodinový manžel sa u nás považuje za konkrétny názov týchto povolaní. Ani čokoláda či pivo samo o sebe nie sú ochrannými známkami. Konkrétny názov už áno. Môžeme teda očakávať, že v blízkej dobe vzniknú rôzne obmeny ochrannej známky hodinový manžel. Aj keď hodinový mechanik už existuje.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy