Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
ZÁZNAM. Poliačik doniesol drogy, Kolesík takto utekal
Zdielať na

ZÁZNAM. Poliačik doniesol drogy, Kolesík takto utekal

BRATISLAVA / Ticho ako v hrobe spôsobil poslanec za SaS Martin Poliačik, keď zákonodarcom oznámil, že ako príklad k novele Trestného zákona doniesol hašiš. Vzápätí vytiahol z vrecka saka papierovú skladačku, roztvoril ju a položil na rečníčky pult. A poslanec Andrej Kolesík (Smer-SD) zase zaujal svojim útekom. Mlčanlivým útekom...

Poliačik vytiahol hašiš

"Je to taká malá hrudka, povolené množstvo pre užívateľa do desať dávok," konštatoval. Na papieri pred ním ležali dve asi pol centimetrové hnedé hrudky. Poliačik tak chcel poslancom názorne ukázať, aké jednoduché je pre obyčajných užívateľov drogy držať pri sebe vyššie ako zákonom tolerované množstvo, keďže polícia pri zadržaní drogu preráta na jednorazové dávky.

"Hašiš nie je nič, čo by bolo extrémne nedostupné, ale tým, že oproti marihuane ide o koncentrovanejšiu vec, môže byť nebezpečná," konštatoval Poliačik. Vládnu zmenu zákona, ktorá ponúka druhú šancu na slušný život ľuďom pristihnutým s drogou pre vlastnú potrebu, poslanec za SaS víta, keďže rekreačné užívanie drog, aj keď s ním nesúhlasí, by podľa neho nemalo byť trestné.

Zneuctený parlament. Čokoládou

"A nebojte sa, to je názorná ukážka, bola to čokoláda," uzavrel svoje vystúpenie Poliačik, papierik zdvihol, priložil si ho k ústam a kúsky čokolády zjedol.

"Znevážili ste posvätné miesto parlamentu, prekročili ste všetky medze, ešte nikto tu drogu nepoužil," reagoval na Poliačika poslanec za KDH Pavol Hrušovský. O tom, že novela Trestného zákona umožní zníženie trestov pre dílerov tvrdých drog, je presvedčený aj nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň zdôraznil, že predložená úprava predchádza kriminalizácii mladých ľudí, pri ktorých ide o prvé pochybenia a s drogami majú minimálnu skúsenosť. Trestné sadzby za drogové delikty by sa podľa novely nemali paušálne meniť smerom nadol, zníži sa len dolná hranica možného potrestania.

Útek poslanca Kolesíka

Táto zmena by umožnila odsúdenému vyhnúť sa väzeniu. Ak trest odňatia slobody neprevyšuje tri roky, súd môže jeho výkon podmienečne odložiť a nariadiť probačný dohľad.

A čo si o návrhu ministra spravodlivosti myslí vládny poslanec Andrej Kolesík (SMER-SD)? To nevedno. Na otázky neodpovedal a takto utekal do parlamentných kuloárov...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy