Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kauza Slota. Preverili postup prokurátora!
Zdielať na

Kauza Slota. Preverili postup prokurátora!

BRATISLAVA / Posledná kauza Jána Slotu stále rezonuje. Tentokrát karty zamiešala generálna prokuratúra, ktorá postup dozorujúceho prokurátora v Čadci preverila. Ten národniara z cely policajného zaistenia pustil ešte v deň jeho zadržania. Okrem toho sa vzdal aj superrýchleho konania, ktoré by vec do 48 hodín uzavrelo.

Postup bol v súlade so zákonom

Národniar mal v opitosti chodiť po trávniku a následne odignorovať policajtov. Potom zas odmietol fúkať, odber krvi aj vypovedať. Stanovisko generálnej prokuratúry je ale jasné. Dozorujúci prokurátor vôbec nepochybil.

"Postup vyšetrovateľa aj prokurátora bol v súlade so zákonom a veľakrát bol použitý aj na iných prokuratúrach, pri trestnom stíhaní viacerých osôb," povedala hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová. 

Jediným rozdielom je podľa prokuratúry to, že nešlo o verejne činné osoby, ktoré by vzbudili pohoršenie novinárov aj verejnosti. Okrem toho zákonosť rozhodnutia vo veci Slotu má podčiarkovať aj fakt, že jeho obhajca jednoznačne prejavil ich nesúhlas so superrýchlym konaním.

Nefúkal - spáchal trestný čin

"Prokurátor prihliadal aj na to, že vo veci mali byť vypočuté aj ďalšie osoby, preto orgány činné v trestnom konaní dospeli k záveru, že nie je možné vec ukončiť do 48 hodín," dodáva Tökölyová.

Aj podľa bývalého vyšetrovateľa sa nie každý prípad podarí uzavrieť tak rýchlo. "Prípad musí mať aj zisťovanie iných okolností. Za akých okolností bol zastavený, kto ho zastavil, prečo odmietol, tam musia byť vypočutí ešte tí príslušníci," informuje bývalý kriminalista Peter Vačok.

Teraz v tejto veci plynie dvojmesačné skrátené vyšetrovanie. Následne pôjde prípad zrejme pred súd. Je však pravdepodobné, že Ján Slota svojou obštrukciou nič nezískal. Keďže nefúkal, malo by sa na neho hľadieť ako na vinného, teda že spáchal trestný čin.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy