Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Každý vojak je pacifista, tvrdí hovorca Ozbrojených síl SR
Zdielať na

Každý vojak je pacifista, tvrdí hovorca Ozbrojených síl SR

BRATISLAVA / Celé desiatky rokov museli mladí muži na Slovensku ísť povinne na vojnu. Dva roky v kasárňach nemali v láske, a mnohí z tých, ktorí na vojenskú službu odmietli nastúpiť, mali problémy. Skončili vo väzení, alebo utekali za hranice. Dnes majú odporcovia vojny svoj medzinárodný deň.

Vojenská služba bola povinná

Za múrmi kasárni končil každý mladý muž na Slovensku, ktorý dovŕšil 18. rok života. Vojenská základná služba bola povinná a nemohol sa jej nikto vyhnúť. 

Boli však aj takí, ktorí sa jej vyhli a nechceli slúžiť zbrani. Boli to odporcovia vojenskej služby, ktorí majú dnes svoj medzinárodný deň a na Slovensku to boli stovky ľudí, ktorí sedeli v base len za to, že nechceli vziať do ruky zbraň.

Mnohí utiekli radšej do zahraničia

Jedným z takých je aj Peter. Momentálne žije v Japonsku, kam ušiel kvôli tomu, že nechceli ísť na vojnu. Peter však nechcel ujsť pred povinnosťami, ale na vojnu má jasný názor. "Nemá to význam, aby Slovensko malo svoju armádu," vraví. 

"V súčasnosti je situácia iná. Naše ozbrojené sily sú plne profesionalizované, čiže už nemáme povinnú vojenskú službu," hovorí hovorca Ozbrojených síl SR mjr. Mgr. Milan Vanga.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy