Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vojaci na Červenom námestí, Putin oslavoval prehliadkou
Zdielať na

Vojaci na Červenom námestí, Putin oslavoval prehliadkou

MOSKVA / Tradičnou armádnou prehliadkou si vo štvrtok 9. mája slnkom zaliata Moskva pripomenula 68. výročie konca druhej svetovej vojny. Na úvod prezident Vladimir Putin okrem iného uistil, že Rusko "urobí všetko pre upevnenie bezpečnosti na planéte". Pripravené boli aj lietadlá na rozohnanie mračien, ak by náhodou počasie hnevalo...

Rozháňanie mračien

"Hlavné veliteľstvo pre tieto účely vyčlenilo desať upravených nákladných lietadiel An-12 a An-26, ktoré v prípade potreby budú rozprašovať špeciálne reagenty," komentoval pripravenosť na "boj" s počasím hovorca vojenského letectva plukovník Igor Klimov. Napokon Moskvu oslnilo krásne slnko, ráno o štvrtej však pre istotu vylietlo jedno y lietadiel na obhliadku meteorologickej situácie.

Pýcha Ruska - vojenská technika

Na moskovskom Červenom námestí pred hradbami Kremľa defilovali zomknuté rady tisícok vojakov. Pokochať pohľadom sa mohli prizerajúci aj na obrnené vozidlá, raketové zbrane vrátane mocných medzikontinentálnych rakiet Topol-M.

"Vždy si budeme pamätať, že najmä Rusko, Sovietský zväz, zmarili mizantropické, domýšľavé, krvavé plány, zabránili fašistom ovládnuť svet," oslávil zásluhy svojej krajiny Putin. Potom dal ako vrchný veliteľ ozbrojených síl pokyn k zahájeniu prehliadky.

Po minúte ticha k ucteniu si pamiatky vojnových obetí a úderoch zvonov na Spasskej veži sa ako prví vydali na pochod okolo tribúny s čestnými hosťami 11 000 vojakov. Po nich sa podľa informácií armády postupne predviedlo 101 kusov bojovej techniky, vrátane najnovších obrnených transportérov BTR-82A a tankov T-90.

Nechýbali ani najrôznejšie raketové systémy, napríklad protilietadlový Pancir-S1 alebo S-400 Triumf, ktoré vraj dokážu naraz sledovať stovku objektov a súčasne zasahovať proti 12 cieľom. Armáda ukázala tiež raketové komplexy Iskander-M a ako vyvrcholenie prehliadky aj svoju pýchu - tri balistické medzikontinentálne strely Topol-M.

27 miliónov mŕtvych

Bývalý Sovietsky zväz prišiel počas druhej svetovej vojny v rokoch 1941-1945 o 27 miliónov ľudí. Utrpel tak najväčšie straty zo všetkých krajín zasiahnutých vojnou.

Skutočnosť, že Rusko slávi vojenské víťazstvo o deň neskôr za Európou, sa vysvetľuje tým, že Nemecko podpísalo kapituláciu v noci 8. mája, kedy bol v Moskve vzhľadom na časový rozdiel už 9. máj.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy