Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Diskriminácia? Reštaurácia zakázala vstup s deťmi
Zdielať na

Diskriminácia? Reštaurácia zakázala vstup s deťmi

BRATISLAVA / Keď idete s malým dieťaťom na obed do reštaurácie, zamýšľate sa nad tým, či tam náhodou nebudete niekomu prekážať? Väčšina rodičov asi nie. Málokomu asi napadne riešiť, či je ten-ktorý podnik baby-friendly, ako sa ústretovosť voči rodičom a ich ratolestiam nazýva. Ale možno už čoskoro začnú.

Reštaurácia nechce deti

Poriadnu diskusiu totiž vyvolal prístup istej bratislavskej reštaurácie, kde malé deti nechcú. A dali to najavo aj na svojej stránke na sociálnej sieti. Väčšina ľudí na to zareagovala pobúrene. 

Všetko to začal obed mladej mamičky a jej ročnej dcérky v bratislavskej vegánskej reštaurácii. Malá bola nespokojná a tak, ako to zvyknú robiť aj iné deti, kričala. "Nebolo to ale nič hrozné, Laura nie je hysterické dieťa, boli tam okrem nás len traja zákazníci nikto nám nepovedal že mu vadíme až pri platení nám povedali že už viac nie sme vítaní a nemáme tam chodiť keďže máme dieťa," uviedla Lucia.

Zákaz rozvíril diskusiu

"Na základe dnešnej nepríjemnej situácie s veľmi hlučným malým človiečikom by sme radi pripomenuli, že naša reštaurácia nie je určená pre rodiny s malými detičkami," uviedla reštaurácia na facebooku. Týmto výrokom spôsobila hotovú búrku názorov. V statuse ďalej vysvetľuje, že nemajú priestory na prebaľovanie, ani hračky, ani miesto pre kočíky. A že hladným rodičom jedlo radi zabalia.

"Chystám sa na návštevu. Reštika bez hrozby malých ružových potvor môže byť príjemná," uviedol Jaroslav v diskusii. "Sama síce deti nemám, ale pripadá mi to dosť nevhodné a diskriminačné. S takýmito "prozákazníckym" prístupom sa určite nedostanete ďaleko," napísala Mária.

Zväz reštaurácií: Ide o diskrimináciu na základe veku

"Určite ide o diskrimináciu na základe veku. Môže sa táto pani obrátiť na súdy," uviedol Marek Harbuľák, riaditeľ Zväzu reštaurácií. Oslovili sme aj reštauráciu, telefonicky sa k problému vyjadriť nechceli a osobné stretnutie dopadlo takto: "Nemáme čas sa k tomu vyjadrovať, nech sa páči dovidenia," uviedla majiteľka reštaurácie.

Na prvý pohľad nevinné odporúčanie rodičom, aby nechodili do daného podniku s deťmi teda môže nadobudnúť aj právny rozmer. O tom etickom by sa dalo diskutovať celé hodiny.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy