Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Prečo zomreli baníci v Novákoch? Začal sa súd
Zdielať na

Prečo zomreli baníci v Novákoch? Začal sa súd

PRIEVIDZA / Na Okresnom súde v Prievidzi sa v pondelok začal dlho očakávaný proces. Vdovy po zosnulých baníkoch naň čakali viac ako 6 rokov. Polícia obvinila z prečinu všeobecného ohrozenia štyroch riadiacich pracovníkov Hornonitrianskych baní.

Riadiaci pracovníci sa cítia nevinní

Štyria chlapi 16. novembra 2006 sfárali do bane naposledy. Zasypali ich tony blata. Na ich smrti majú podľa obžaloby podiel viny aj štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní. Tí ale tvrdili, že za nič nemôžu. Vdovy pri ich slovách plakali.

"Cítila som sa strašne, pretože si môžu hovoriť čo chcú, vinní sú," hovorí vdova Erika Papayová. "Ja by som sa len chcela spýtať, prečo, prečo to spravili?" dodáva vdova Miroslava Ondrejková. "V súvislosti s banským neštastím neboli porušené žiadne právne predpisy a odborníci nedokázali ustáliť žiadnu zodpovednú osobu za vznik banského nešťastia," uviedol stanovisko JUDr. Peter Filip, obhajca obžalovaných.

Podľa obžaloby vedenie pochybilo

Obžaloba má však úplne iný názor. Do bane sa niekoľko dní pred tragédiou valila voda. Obžalovaní podľa prokurátora boli na mieste dva dni pred prievalom a situáciu zle vyhodnotili.

"Nevyhodnotili ju ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili obvodnému banskému úradu," uviedol prokurátor počas súdneho procesu.

Na hroziace nebezpečenstvo upozorňovali aj samotní baníci."Búrili sa, jednoducho ich nikto nepočúval. Bahno, zakrývanie strojov, pršiplášte, gumáky a museli. Ako otroci," spomína vdova Miroslava Ondrejková.

V pondelok na súde vypovedali obžalovaní. Pojednávať sa bude každý deň až do piatku.

Čo sa stalo v Novákoch

Zával približne 2 000 metrov kubických bahnistej zeminy zabil 16. novembra 2006 štyroch baníkov. Pavol Papaj, Vladimír Ondrejka, Jozef Néčey a Milan Zrnek mali od 32 do 45 rokov, boli ženatí a mali deti. V hĺbke 200 metrov boli v čase závalu aj ďalší ľudia, tým sa však podarilo ujsť.

Nasledovala záchranná akcia, avšak po 55 hodinách zhasla nádej, že by niekto zo zavalených mohol prežiť. Smrť jedného baníka potvrdili 17. novembra, keď našli časť jeho tela. Testy DNA neskôr preukázali, že išlo o Nečeya. Pochovali ho koncom novembra 2006 v jeho rodných Oslanoch pri Partizánskom.

Papaja a Ondrejku vyhlásil Okresný súd v Prievidzi za mŕtvych 27. februára minulého roka, Zrneka 8. marca. Baníci zavalenú chodbu čistili ručne, práve preto, že sa očakával nález pozostatkov.

Podľa záverečnej správy vyšetrovacej komisie hlavnou príčinou závalu v bani Nováky boli viaceré nepriaznivé geologické faktory. V októbri 2007 ju zverejnil predseda komisie a zároveň šéf Obvodného banského úradu v Prievidzi Bohuš Sliacky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy