Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Vdovy po baníkoch: Na spravodlivosť čakajú dlhých 7 rokov
Zdielať na

Vdovy po baníkoch: Na spravodlivosť čakajú dlhých 7 rokov

Po banskom nešťastí v Novákoch v roku 2006, pri ktorom zahynuli štyria baníci, polícia obvinila štyroch pracovníkov hornonitrianskych baní z prečinu všeobecného ohrozenia. Doteraz však pracujú na svojich miestach a trest je v nedohľadne. Včera sa to mohlo zmeniť.

Pojednávanie nie a nie začať

Vdovy, po 4 mužoch, ktorých zavalilo v bani Nováky, čakajú na spravodlivosť viac ako šesť rokov a vyzerá to tak, že sa spravodlivosti tak ľahko nedočkajú. Súdny proces so štyrmi mužmi, ktorí majú podľa prokuratúry na svedomí životy ich najbližších, nie a nie začať.

Pred prvým termínom skolaboval jeden z obžalovaných. Druhé pojednávanie odročili potom, ako dostal obhajca infarkt. V pondelok sa nezačalo preto, lebo ochorel sudca.

"Ráno som mal 38,1. Päť dní by som to asi nevydržal pojednávať. Musím ísť domov liečiť sa, som vypísaný na PN. Pojednávanie sa odročuje na neurčito," hovorí sudca Okresného súdu v Prievidzi.

Vdovy stále veria v spravodlivosť

Vdovy boli rozčarované, napriek tomu veria v spravodlivosť. Včera prvýkrát videli mužov, ktorí sa budú zodpovedať za smrť ich manželov. "Ja som si ich obzerala, cítila som k nim len nenávisť," hovorí vdova Erika Papayová.

Obžalovaní sa k svojej vine či nevine vyjadriť odmietli. Pojednávanie by malo podľa slov sudcu pokračovať v apríli.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Baňa_Nováky

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy