Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Matematický guru (72) mal zneužívať chlapcov...
Zdielať na
Krimi

Matematický guru (72) mal zneužívať chlapcov...

Spoluautor učebníc matematiky a génius v tomto odbore Milan Maxián sa opäť postavil pred súd. Čelí totiž obžalobe zo zločinu sexuálneho zneužívania detí a ohrozovania mravnosti. Pre políciu je 72-ročný matematik stará firma, za podobné zverstvá už raz odsúdený bol.

Odsúdený už bol aj minulosti

Milan Maxián sa zoznamoval a stretával s chlapcami v nákupných centrách. Pritom vo svojom staromestskom byte aj v jeho okolí mal vystupovať ako slušný sused. Na konanie senát v tejto kauze donedávna čakal vo väzbe, v piatok už ale prišiel bez pút.

"Obvinený bol vzatý do väzby 22. decembra 2011, prepustený bol z väzby 14. mája 2012 prijatím sľubu," povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Súd obžalobu prijal a už v apríli bude v tejto veci prvé hlavné pojednávanie.

Podplácal ich, aby spolupracovali

Milan Maxián na súde pôsobil zmätene a pred kamerou mu do reči nebolo. Chlapcov si podľa obžaloby najskôr odviezol k nemu domov, aby spolupracovali si ich údajne kupoval peniazmi. Následne ich mal obchytkávať, bozkávať, vyzliekať a pozerať si s nimi porno. Zameriaval sa údajne na sociálne slabšie deti.

Pred súdom ale nestojí prvýkrát. V roku 2007 bol trestným rozkazom odsúdený na 2 roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 5 rokov. Okrem toho mu súd uložil aj ochranné sexuologické liečenie ambulantnou formou.

Polícia Maxiána zadržala pred rokom. Vyšetrovanie doposiaľ preukázalo, že obvinený od roku 2003 do roku 2011 postupne viackrát sexuálne zneužil štyroch, v tom čase maloletých chlapcov. Za to mu hrozí väzenie na 7 až 12 rokov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy