Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Primátora mali vydierať, musí sa ospravedlniť
Zdielať na

Primátora mali vydierať, musí sa ospravedlniť

NOVÁKY – Primátora mesta Nováky, pred dvomi rokmi vydieral mladík. Požadoval 10 tisíc eur za zrušenie webovej stránky, ktorú vytvoril a na ktorej primátora diskreditoval. Hotovosť mal primátor položiť pod kameň pred svojím domom. Keď prišiel páchateľ, maskovaný kuklou po obálku s peniazmi, v putách ho odviedli policajti. Celý prípad má však s odstupom času šokujúce rozuzlenie.

Namiesto vydierača, súdia jeho

Primátora Novák pred dvomi rokmi podľa jeho slov vydierali. Policajti páchateľov zadržali a tí sa k činu priznali. Napriek tomu sa im musí ospravedlniť.

"Miesto toho aby stáli pred súdom páchatelia, ktorý tento skutok urobili a hneď sa aj priznali, tak som stál pred súdom ja a musím sa im teraz ospravedlniť, to je neuveriteľné" Dušan Šimka, primátor mesta Nováky.

Všetko sa začalo pred dvomi rokmi. Oslovila ho neznáma osoba a ponúkla mu, že mu predá internetovú stránku na ktorej ho roky diskreditujú. "Ja tu hovorím dokonca o výpalníctve, najskôr webstránku vytvoril a potom chcel odo mňa 10 000 eur, aby ju zrušil," opisuje priebeh vydierania primátor Dušan Šimka.  

Páchateľ sa priznal, nestačí to

Primátor sa rozhodol vyhovieť požiadavkám ktoré mu poslali páchatelia elektronickou poštou. Peniaze musel dať pod kameň pred jeho vlastným domom. Pred desiatou večer si ich bol mladík maskovaný kuklou prevziať. Na mieste prebratia ho zadržali policajti. "Obidvaja popísali skutok, tak ako sa stal, ku všetkému sa priznali," dodáva rozhorčene Šimka. Napriek tomu však prípad ukončila s tým, že nešlo o trestný čin.

"Polícia v októbri 2011 zastavila trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu, v štádiu pokusu, z dôvodu že tento skutok nieje trestným činom, teda nieje dôvod na postúpenie veci." mjr. Mgr. Pavol Kudlička, Hovorca KR PZ Trenčín.

Keďže nikto nebol obvinený, jeden z páchateľov primátora zažaloval. Mal poškodiť jeho dobré meno. Súd mu dal za pravdu.

Musí sa verejne ospravedlniť

Súd Šimkovi prikázal, aby sa podozrivému verejne v celoštátnych médiách ospravedlnil. Ten to považuje za absurditu.

"V čase keď odporca poskytoval vyjadrenia médiám, nebolo voči navrhovateľovi vznesené žiadne obvinenie zo spáchanie akéhokoľvek trestného činu, a aj trestné stíhanie pre prečin podvodu, bolo orgánmi činných v trestnom konaní zastavené, lebo skutok nebol trestným činom," ozrejmil stanovisko Krajského súdu v Trenčíne jeho hovorca Roman Tarabus.

Primátor sa voči rozsudku odvolal a bude sa ním zaoberať krajský súd.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články