Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Namiesto desiaty dostávali bitku. Zrejme niekto pochybil...
Zdielať na

Namiesto desiaty dostávali bitku. Zrejme niekto pochybil...

BRATISLAVA / Kauza podozrenia na vážne zanedbávanie starostlivosti o deti, ktoré si všimli ich pedagógovia z jednej z bratislavských základných škôl, pokračuje. Podľa zistení televízie JOJ súrodenci hladujú a niekto ich bije. Najmladšie má len dva roky. Tento prípad poukazuje na závažné chyby v systéme sociálnej ochrany slovenských detí.

Namiesto desiaty modriny

V sociálnej ubytovni v Bratislave vychováva matka šesť detí. Podľa zamestnancov základnej školy si 8-ročná žiačka viackrát pýtala desiatu aj od spolužiakov či učiteľov. Na tele dievčaťa sú viditeľné aj modriny. Nie je vylúčené, že podobne trpia aj jej súrodenci.

Písomné stanovisko školy

Vedenie základnej školy, do ktorej tieto deti chodia, sa k celému prípadu vyjadruje len veľmi opatrne a na naše otázky odpovedá len písomne. Tu je jej stanovisko: "Modriny na tele sme nevideli, ale na čele ich má posledné dva mesiace. Na otázku, ako k nim prišla, sme dostali odpoveď: Spadla som. Rovnakú odpoveď sme dostali po tejto otázke aj od starších detí. "

Nevedia, ako majú postupovať

Podľa zistení televízie JOJ, školy nemajú jasný postup na to, ako majú v takýchto prípadoch postupovať v kontakte s kuratelou. Nemajú na to žiadny manuál a možno aj preto sa o tieto bité deti bratislavská sociálka dlhodobo nezaujímala.  

"Pokiaľ má učiteľ pochybnosť že či nejaké týranie, zneužívanie alebo zanedbávanie dieťata, rozhodne pedagóg musí urobiť čím skôr kroky na to aby to svoje podozrenie buď potvrdil alebo vyvrátil a aby doba trápenia sa dieťata bola čo najkratšia," vyjadrila sa k téme aj psychologička Monika Logauerová. 

V tomto konkrétnom prípade sme už teraz zistili aj to, že škola nevie ani ktorého pediatra deti reálne majú prideleného. V ich spise nemá škola založené ani správne kartičky poisťovne, v ktorej sú najmladšie deti aktuálne poistené. Od začiatku tohto roka sú totiž prepoistené. Aj to svedčí o tom, čo všetko štátni úradníci o týchto údajne zanedbávaných a týraných deťoch reálne vedia.

Raz už matke jedno z detí zobrali

Všetko sa začalo "monoklom" ani nie 3-ročného dievčatka. Ten sa objavil na jej tele asi pred mesiacom. Kuratela, ktorá matke toto dieťa po narodení zobrala a po viac ako roku opäť vrátila, zrejme o tomto poranení netušila. Tvrdia to aspoň ich rodinní známi, ktorým osud týchto detí nie je ľahostajný a na konanie ich matky podali trestné oznámenie. 

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy