Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Premnožené psy v Rožňave kastrujú zadarmo
Zdielať na

Premnožené psy v Rožňave kastrujú zadarmo

ROŽŇAVA / Odborníci tvrdia, že kastrácia a sterilizácia zvierat je najhumánnejším riešením ako zabrániť premnoženiu psov. Česko-slovenský kastračný program odštartoval aj v Rožňave.

Niektorých museli prehovárať

Miestni obyvatelia si nápad bezplatnej kastrácie veľmi pochvaľovali, psíkov do prepraviek nosili aj sami. Našli sa však aj takí, ktorí svojich psíkov dať vykastrovať nechceli. Tu prišlo na rad prehováranie.

V severnej časti mesta sa zvieratá nekontrolovateľne množia a práve kastrácia by tomu mala zabrániť. "Prebieha kastračný program, ktorého cieľom je vlastne zabrániť nežiadúcemu množeniu," vraví veterinár Július Ferencz.

Zvieratá sterilizovali štyria veterinári. Dobrovoľníci následne prevážali zvieratá na zotavenie do útulku. "Po 24 hodinách budú zvieratá vrátené naspäť majiteľom," hovorí prezident SAOZ Juraj Eliáš.

Iní psíkov naspäť nechceli

Niektorí majitelia si už svoje zvieratká naspäť nevezmú. Tvrdia, že psy sú v osade premnožené a robia len problémy. "Nie, nechcem ich. Jedného mi vrátite a ostatné zoberiete," hovorí jedna z obyvateliek.

V takýchto prípadoch ostanú nechcené zvieratá v útulkoch a pracovníci sa im pokúsia nájsť nový domov. "Pokiaľ je ten psík v zlom stave a naozaj sa o neho nikto nezaujíma, odoberieme ho," hovorí Diana Truchlíková zo združenia za práva zvierat.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy