Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
50 psov na jednom dvore? Zákony to neriešia!
Zdielať na

50 psov na jednom dvore? Zákony to neriešia!

GAJARY / Brechot vo dne v noci, potkany a nepríjemný zápach. Toto sú problémy, s ktorými už päť rokov zápasí jedna rodina v Gajaroch na Záhorí. Pomoc žiadali na obecnom úrade, ale s majiteľom 50 psov sa vraj nedalo dohodnúť. Psov má rád a nevadí mu, že sa premnožili. V našej legislatíve totiž žiadny zákon nestanovuje koľko psov môže človek chovať.

Množia sa hlodavce

Keďže sú svorka, je bežné, že zaútočia na slabšieho jedinca. Susedia sú z toho zúfalí. Psy sa už neraz dostali aj na ich dvor. "Pes proti mne s veľkými zubami, mám strach o svoj život," vraví Zlatica Kujanová.

Majiteľ kŕmi zvieratá odpadom z bitúnku. Premnožili sa tam aj hlodavce, ktoré sa pohybujú po dvore susedov. "Potkany chodia ku vchodovým dverám," sťažuje sa susedka.

Majiteľ psov pritakáva - psy sa mu vraj premnožili. Nemá ich 40, ale už 50 kusov. "Volal som aj na Slobodu zvierat a tam mi povedali, že za poplatok 100 eur si jedného zoberú. Na to ja nemám," povedal majiteľ Stanislav Hájek.

"Nikto mu nemohol povedať, že za 40 psov chceme 4000 eur, to určite nie. Takéto prípady sú naozaj špeciálne, preto ponúkame kastráciu," ohradzuje sa Pavla Dugovičová zo Slobody zvierat.

Majiteľ nariadenie ignoruje

Platná legislatíva neurčuje maximálny počet psov na pozemku. "V tomto prípade je dôležité, či vytvorí podmienky na chov," vraví ústredný riaditeľ ŠVaPS Jozef Bíreš.

Vo všeobecnom záväznom nariadení obce Gajary je povolené chovať na dvore maximálne troch psov. Majiteľ zvierat toto nariadenie ignoruje. "Nám sa jedná o to, aby z tých hygienických dôvodov tam nedochádzalo ku kontamináciu, či už povrchových spodných vôd," myslí si starosta obce Gajary Ing. Peter Tyglitát.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy