Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kde končí jedlo zo školských jedální? U nás sa vyhadzuje...
Zdielať na

Kde končí jedlo zo školských jedální? U nás sa vyhadzuje...

BRATISLAVA, KOŠICE / Viete, kde končí nezjedené jedlo zo školských jedální? V zahraničí napríklad v ZOO, u nás sa však vyhadzuje. Na celom Slovensku sa tak denne likvidujú tony zvyškov jedla. Útulky a zoologické záhrady sa pritom často sťažujú na to, že na krmivo pre zvieratá majú primálo peňazí...

V Anglicku zvyšky jedla zvieratám

So zvyškami jedla do útulkov alebo do ZOO. Modré vedierko so šupkami od zemiakov. Červené s ošúpanými a nezjedenými. Takto to funguje napríklad v Anglicku. Zvyšky jedla sa tu nezahadzujú ako u nás. Na problémy so zvyšným jedlom nás upozornila pani Milka, ktorá pracuje v jednej z košických škôl. S jedlom totiž ani v útulkoch, ani v ZOO nepochodila.

"Mrzí ma to ako človeka. Koľko je tých škôl, kde sa varí zdravo. To nie sú reštaurácie, kde sa korení a vypráža! Ale nenašla som odozvu." Boli sme sa teda do takýchto jedální pozrieť a spýtať, koľko zvyškov ostáva. "My máme stravníkov okolo 350 detí. Denne možno tuhý a tekutý, dokopy okolo 10 litrov," potvrdila vedúca školskej jedálne Martina Salamonová.

Múrom je naša legislatíva

Do lavíc všetkých škôl na Slovensku však denne sadá až 450 000 detí a drvivá väčšina sa v nich aj stravuje. Preto môžeme hovoriť o tonách jedla, ktoré zo svojich tanierov žiaci nezjedia. "Je zakázané skrmovať zvieratá s výnimkou skrmovania kožušinových zvierat a to iba za predpokladu, ak je k tomu vyjadrený písomný súhlas veterinárnej správy," komentoval hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Školská jedáleň by si tak sama musela nájsť niekoho, kto by tieto zvyšky odniesol a dal zvieratám. To ale pre existujúcu legislatívu znamená množstvo papierovačiek a tak sa len ťažko nájde niekto, kto by sa na to dal.

"V Anglicku chodí denne dodávka, ktorá zbiera zvyšky potravín. Neviem pochopiť, prečo u nás je s tým problém a prečo sa tak plytvá potravinami," hovorí pani Milka. Hoci rezort vyjadruje ochotu sa problémom zaoberať, denne však stále plytváme obrovským množstvom jedla...

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy