Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ďalšia kontrola potravín. Výsledok? Na zaplakanie...
Zdielať na

Ďalšia kontrola potravín. Výsledok? Na zaplakanie...

BRATISLAVA / Slová o zlepšení kvality našich potravín v obchodoch boli predčasné. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek vo štvrtok opäť odprezentoval výsledky z pravidelných kontrol - teda vykonané v mesiacoch január a február. Ich výsledky vám teda chuť do jedla nezvýšia...

60% nedostatkov

Nedostatky nie v 10-tich, 20-tich či nebodaj 50-tich percentách, ale až neuveriteľných 60-tich percentách zo sto! Tak takto biedne dopadli ďalšie kontroly hygienikov v našich potravinách. Kontrolujú denne malé, stredné obchody, hypermarkety. Kontrolujú aj dovoz potravín cez hranice. Výsledky sú aj napriek neustále rastúcemu počtu pokút a upozornení šokujúce.

Na pultoch našich predajní sa totiž stále nachádza tovar po záruke, bez udania krajiny pôvodu či označenia. Našlo sa aj mäso obhryzené hlodavcami. V samotných hypermarketoch, kde nakupuje najviac z nás, sa našli nedostatky v 60-tich spomínaných percentách.

Stále nízke pokuty. Nastane však zmena

"Pochvalné slová boli predčasné. Chcem hneď v úvode poslať odkaz všetkým potravinárom, že keď v apríli nájdeme také nedostatky, ako sme našli v januári a vo februári, takéto prevádzky budú zatvorené... Veď tam má plesnivé mäso, po dátume spotreby, neidentifikovateľný tovar, vtáctvo, hmyz, hlodavce," informoval minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

Pokuty boli udelené do výšky až 5 000 eur, čo je stále podľa mnohých málo a niektorým na smiech. Od apríla však dôjde k veľkým zmenám. Novela totiž za tie isté nedostatky, ktoré sa našli aj tentokrát, umožní prevádzky zavrieť, odobrať licencie a pokuty udeliť nie vo výške 5000 ale 5 miliónov eur!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Pekná žena_nákup_potraviny_nákupný košík_pomoc

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy