Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Lavínová škola v Tatrách. Poliaci vás naučia zachraňovať kamarátov
Zdielať na

Lavínová škola v Tatrách. Poliaci vás naučia zachraňovať kamarátov

POĽSKÉ TATRY / Predstavte si, že ste na výlete v horách a spustí sa lavína. Zasypa vás či vašich kamarátov. Mnohí by zrejme nevedeli rýchlo reagovať. Poľská horská služba však predstavila novinku - prežitie a hľadanie ľudí v lavíne vás naučia priamo v teréne a zadarmo!

Lavínová škola zadarmo

"Ide nám o to, aby každý turista, ktorý ide v zime do Tatier, mal schopnosť poskytnúť prvú pomoc kamarátom zasiahnutých lavínou... Všetky takéto školenia sú zadarmo. Návštevníci si okrem iného môžu vyskúšať hľadanie fiktívneho zasypaného turistu za pomoci takejto sondy," vysvetlil záchranár TOPR-u Andrzej Marasek.

Učia vás priamo poľskí horskí záchranári. Turistov sa snažia naučiť v rámci svojho projektu, ako sa správať pri zosuve lavíny. Nejde o skupinové akcie, ale individuálny prístup. Pochvaľovali si ho aj turisti zo Zakopaného. Do Tatier chodia pravidelne, takýto tréning však nikdy neabsolvovali.

Kľúčových 15 minút

"Je to skvelé, že si to môžeme vyskúšať priamo v takýchto podmienkach. Človek nikdy nevie, kedy to môže potrebovať, je dobré byť pripravený," hovorí Marta Borowek. Podľa záchranárov môže totiž váš život závisieť aj na konaní kamarátov, s ktorými ste v horách. Každá sekunda je dôležitá.

15 minút od zasypania bývajú totiž najväčšie šance na záchranu. A tu je problém. "Žiadna záchranná služba na svete nie je schopná prísť na miesto. Preto prvými, kto im musí pomáhať, sú iní turisti. Musia ich vyhrabať," upozornil Marasek.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy