Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Tragická expedícia do Himalájí. Horolezcov vyhlásili za mŕtvych
Zdielať na

Tragická expedícia do Himalájí. Horolezcov vyhlásili za mŕtvych

HIMALÁJE / Po neúspešnom niekoľkodňovom pátraní po poľských horolezcoch, ktorí sa stratili v Himalájach pri zostupe z vrcholu Broad Peak (8047 m.n.m) sa pátracia skupina zložená z pakistanských horolezcov rozhodla zostúpiť z vrcholu. Dvaja horolezci zo štvorčlennej poľskej expedície tak boli prehlásení najskôr za nezvestných a následne za mŕtvych.

"Dvaja horolezci Maciej Berbeka a Tomasz Kowalski boli prehlásení za mŕtvych," informoval poľský portál RMF24.PL Krzysztof Wielicki, vedúci tejto výpravy. Zvyšní členovia výpravy v spolupráci s pakistanskou expedíciou zostali na mieste vo výške 7000 m.n.m ešte dva dni a pátrali po dvoch zmiznutých poliakoch. Dlhšie tam však ostať už nemôžu.

Zabilo ich pravdepodobne zlé počasie

"Berúc do úvahy čas od posledného kontaktu, výšku daného miesta, stav v akom sa už vtedy horolezci nachádzali a veľmi zlé počasie na vrchole, som rozhodol o ukončení expedície," dodal Wielicki. Na všetkom sa pravdepodobne podpísala snehová búrka, ktorá zastihla horolezcov pri schádzaní zo štítu.

Napriek tomu, že pôvodná cesta do základného výškového tábora mala trvať iba hodinu, kvôli zlému počasiu sa natiahla až na osem hodín. Počas zostupu sa horolezci rozčlenili na dve dvojčlenné skupiny a stratili vizuálny kontakt. Po tom ako prvá skupina dorazila do tábora, sa pokúsili nadviazať s členmi výpravy rádiové spojenie. To sa im ale už nepodarilo.

Ešte vo štvrtok nestrácali pátrači po horolezcoch nádej. Video z pátrania si pozrite v reportáži redaktora Petra Dzurillu.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy