Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Castrovci chcú vládnuť ešte 5 rokov! Kuba bude naďalej socialistická
Zdielať na

Castrovci chcú vládnuť ešte 5 rokov! Kuba bude naďalej socialistická

HAVANA / Kubánsky vodca Raúl Castro, ktorého včera potvrdil parlament na ďalších päť rokov v pozícii lídra Štátnej rady, po vypršaní mandátu odstúpi z tejto najvyššej štátnej funkcie. Oznámil to v prejave pred poslancami, ktorí za jeho prvého zástupcu a podpredsedu vlády zvolili Miguela Díaza-Canela.

V roku 2018 by sa teda "éra Castrovcov" mala na Kube skončiť. Miguel Díaz-Canel sa vtedy stane prvým vodcom "Ostrova slobody", ktorý sa priamo nezúčastnil Kubánskej revolúcie v roku 1959.

So socializmom na večné časy!

81-ročný Raúl Castro v asi polhodinovom prejave vyhlásil, že plánuje ústavné zmeny, napríklad obmedzenie počtu funkčných období, či vekový limit pre niektoré politické úrady. Tie však bude potrebné schváliť v referende. Castro ale odmietol tvrdenia, že by chcel skoncovat s kubánským socializmom. "Nezvolili ma, aby som na Kube opäť zaviedol kapitalizmus," povedal Raúl Castro a dodal: "Zvolili ma, aby som socializmus bránil, presadzoval a zdokonaľoval. Nie aby som ho ničil!"

Parlament stále pod dohľadom veľkého Fidela

Zasadania parlamentu sa zúčastnil aj bývalý vodca, 86-ročný Fidel Castro, ktorý zo zdravotných dôvodov v roku 2006 prenechal vedenie štátu bratovi Raúlovi. Okrem bývalého ministra školstva Miguela Díaza-Canelada do Štátnej rady zvolili ďalších päť viceprezidentov. Z nich sú dvaja osemdesiatnici, dvaja šesťdesiatnici a jedna 48-ročná žena.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy