Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Kube zbili a zatkli disidentov
Zdielať na
Zahraničie

Na Kube zbili a zatkli disidentov

Zdroj: Lucid Nightmare/ilustračné

Kubánske bezpečnostné zložky zatkli v kostole na juhovýchode Kuby skupinu disidentov, ktorí protestovali proti vláde.

Kubánske bezpečnostné zložky dnes údajne zbili a potom zatkli v kostole v meste Santiago de Cuba na juhovýchode Kuby skupinu disidentov, ktorí protestovali proti vláde.

Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na kubánsku opozíciu, išlo o 15 ľudí, podľa agentúry Reuters o skupinku piatich ľudí. Kubánska vláda ani miestna katolícka cirkev sa k incidentu zatiaľ oficiálne nevyjadrili.

K násiliu došlo údajne potom, čo asi 20 až 25 demokratických aktivistov, oblečených v čiernom, v Santiagu protestovalo proti zadržaniu iného príslušníka opozície. Skupina vraj po protestnom pochode ulicami vošla do kostola sv. Terezity, kde sa chcela zúčastniť na omši.

Podľa farára Josého Conrada Rodriguéza potom do kostola vtrhli príslušníci bezpečnostných zložiek, ktorí  proti účastníkom omše použili slzný sprej a začali ich biť. Následne vraj skupinku disidentov zatkli a odviedli.

Disidentská Kubánská komisia pre ľudské práva dnešné udalosti odsúdila ako "veľmi vážny a takmer bezprecedentný akt politickej represie".

Zdielať na

Najčítanejšie správy