Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odhadzovanie snehu zo strechy hradu. Horolezci odhádzali 50 ton snehu
Zdielať na

Odhadzovanie snehu zo strechy hradu. Horolezci odhádzali 50 ton snehu

STARÁ ĽUBOVŇA / Na severovýchode Slovenska už spadlo pod ťažkým snehom niekoľko striech. Pre mimoriadne aktívnu Perinbabu nemohli dobre spávať ani na ľubovnianskom hrade. A tak traja chlapi museli vyhádzať sneh zo strechy stredovekej pevnosti.

Odhádzali 50 ton snehu

Strechu na stredovekej pevnosti museli odpratávať skúsení horolezci, ktorí majú všetky potrebné papiere, aby pracovali vo výškach. Hore sa dostali po nebezpečnom rebríku a museli odpratať poriadne veľké množstvo snehu. "Okolo 50 ton. Za jeden deň si myslím, že jeden človek musel odpratať nejakých 6 - 7 ton," uviedol Milan Malý, výškový pracovník.

Použili aj krompáč

"Tie spodné vrstvy boli zľadovatelé, ako čistý ľad. Sme to museli aj krompáčom uvoľňovať," dodáva Milan Malý. Mnoho hradov je postavených v nedostupných terénoch, kde má problém dostať sa aj ťažká technika.

Bolo by preto zaujímavé vedieť ako si s takou masou snehu poradili naši predkovia. "V stredoveku vlastne neplatili také pravidlá bezpečnosti pri práci," vysvetľuje Dalibor Mikulík, riaditeľ hradu v Starej Ľubovni.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy