Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zákaz alkoholu v Bratislave ohrozí aj vianočné trhy
Zdielať na

Zákaz alkoholu v Bratislave ohrozí aj vianočné trhy

BRATISLAVA / Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze predaja a požívania alkoholu v Bratislave narobilo právnikom magistrátu ako aj majiteľom reštaurácií či kaviarní poriadne starosti. Zákon ma síce svoje pozitíva, no zdá sa, že aj o to väčšie negatíva.

Právnici aj magistrát sú bezradní

Alkohol sa nesmie piť ani predávať na verejnosti a v zariadeniach vo vzdialenosti 100 m od sídla prezidenta, národnej rady, vlády, škôl, kostolov či cintorínov. Ak Vás policajti prichytia, hrozí Vám pokuta 33 eur. Pre predajcov oveľa vyššia - až 6638 eur, a to v čase od 4 hodiny rannej do 2 hodiny rannej. Aspoň tak hovorí novelizácia všeobecne záväzného nariadenia o alkohole v hlavnom meste.

"To, kde a akým spôsobom je zakázané podávať alkoholické nápoje, je uvedené v zákone o ochrane pred alkoholizmom a inými toxikomániami," vraví námestník Krajskej prokuratúry v BA René Vanek.

Magistrát sa však spoliehal na to, že pre reštaurácie, kaviarne či vinárne tento zákon neplatí. O presný výklad požiadali regionálny úrad zdravotníctva, ktorý je garantom legislatívy. "Usmernil nás, že medzi zariadenia spoločného stravovania musíme zaradiť aj kaviarne, reštaurácie či vinárne," dodal hovorca Magistrátu Bratislavy Ľubomír Andrássy.

Pomôcť teda mohla výnimka od primátora mesta, prokuratúra však proti takejto výnimke podala protest.  "Ak to raz zákonodarca zakáže, nie je možné, aby všeobecno-záväzné nariadenie takúto právomoc priznalo primátorovi alebo starostovi obce," dodal Vanek.

Zmení nariadenie parlament?

Ak by všeobecno-záväzné nariadenie platilo v autentickom znení, znamenalo by to, že by ste sa na obľúbených vianočných trhoch museli zaobísť bez vianočného punču či vareného vína.

Hlavolam o zákaze pitia či predaja alkoholu v Bratislave teraz riešia zamestnanci Magistrátu. Ak si nebudú vedieť dať rady, parlament pravdepodobne bude musieť zmeniť zákon.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy