Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kažimír, Richter, Glváč. Aj ministri sa radi hrajú...
Zdielať na

Kažimír, Richter, Glváč. Aj ministri sa radi hrajú...

Čo myslíte, s čím sa ako malí chlapci hrávali naši ministri financií, práce, či životného prostredia? Predstavte si, aj oni boli ako ostatné deti a hrávali sa s hračkami. Lenže vtedy sa v nich nevyskytovali také škodlivé látky ako dnes.

Autíčko, stavebnica či lopta

Ministerstvo hospodárstva sa konečne pustilo do boja proti nebezpečným hračkám. Veď už takmer polovica z nich je pre naše deti zdraviu škodlivá. Tak sme sa trošku vrátili do minulosti a opýtali sme sa ministrov, aby nám povedali, aká bola ich obľúbená hračka. Po chvíľkovom zaváhaní nám už ale každý vedel pohotovo odpovedať.

Väčšinou to boli autíčka, stavebnice či lopty. Minister Kažimír sa nám priznal, že ešte aj teraz jeho nohy občas zablúdia do hračkárstva. "Som schopný stráviť v dobrom hračkárstve akože dlhé dlhé minúty," povedal.

Prísnejšie kontroly pre dovoz hračiek

No a  aby si napríklad už ani minister financií nemohol kúpiť nebezpečnú hračku, ministerstvo hospodárstva sprísňuje ich dovoz. Situácia sa síce mierne zlepšila, ale ešte donedávna každým druhým nebezpečným výrobkom bola práve detská hračka.

Podľa ministerstva hospodárstva, Čína začala vo svojich výrobkoch používať takzvané kadmium, teda látku, ktorá je karcinogénna. Novou legislatívou chce preto zabrániť tomu, aby sa tieto hračky dostali aj na Slovensko.

Keď ale budete chcieť urobiť svojim deťom radosť a nebudete si istí, či daná hračka nie je na zozname nebezpečných, môžete si to jednoducho overiť. Všetko je totiž riadené z jedného miesta, vďaka čomu má Slovenská obchodná inšpekcia prehľad o každej hračke, ktorá je v obchodoch.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy