Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rodinám odobrali 5 detí. Česko sa za svojich nepostaví!
Zdielať na

Rodinám odobrali 5 detí. Česko sa za svojich nepostaví!

Česi idú po stopách Veľkej Británie, aspoň čo sa týka adoptovaných detí. Od januára tam totiž platí zákon, ktorý uprednostňuje profesionálnych pestúnskych rodičov pred detskými domovmi. Tento prístup bude mať dopad na prípady nútených adopcií českých detí na území Veľkej Británie. Nádeje rodičov na vrátenie detí zrejme rapídne klesnú.

Rodinám odobrali im 5 detí

Slivkovci a Davidovci. To sú dva významné české prípady, ktorým britská sociálka zobrala deti. Dohromady päť odobraných detí ich spája. Veľa spolu komunikujú a dávajú si rady ako reagovať na sociálku, advokátov a celú situáciu. "Určite je dobré, že nie ste sami," hovorí Vojtěch Slivka.

Radia sa a spolupracujú. Mysleli si, že česká vláda po úspechu Ivany Boórovej zmení prístup. Žiadajú Českú republiku o vstup do prípadu a návrat český detí domov. Márne. "Kontaktoval som českú ambasádu, tajomníka u prezidenta republiky," hovorí Štefan David. 

Česko sa za rodičov nepostaví

"Nie, ako tretia strana do súdneho sporu nevstúpime, také sú pokyny," uviedol Zdeněk Kapitán, riaditeľ úradu pre medzinárodnú ochranu detí. U západných susedov bude zrejme ešte horšie. Českí poslanci totiž schválili zákon, ktorý má viesť k obmedzeniu detskej ústavnej starostlivosti a deti budú vychovávať profesionálni pestúni. Tí za to budú platení.

Dalo by sa povedať, že Česká republika preberá britský systém. "Česká vláda na nás úplne kašle," hovorí Štefan David. Podľa Slivkových riaditeľ centra sľúbil aspoň to, že požiada súd, aby znalecké posudky vytvárali nezávislí znalci z Čiech a Slovenska, trvalo žijúci v Anglicku. Pokiaľ však česká strana nevstúpi do prípadu, britský súd sa tým vôbec nemusí zaoberať. Slivkovci a Davidovci sa však nevzdávajú...

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy