Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO. Vlaky do/z Bratislavy meškajú. Mrznú výhybky!
Zdielať na

VIDEO. Vlaky do/z Bratislavy meškajú. Mrznú výhybky!

Viac ako hodinové meškania, zastavené vlaky a problémy s výhybkami. Presne takto vyzerá situácia na Hlavnej stanici v Bratislave. A pokračovala až do večera. Železnice vyhlásili druhý stupeň zimných opatrení. A snehu vonku pribúda a pribúda....

Boli ste pri tom? Pošlite nám foto či video. Ďakujeme!

Silný vietor, zasnežené výhybky

Železnice Slovenskej republiky vyhlásili druhý stupeň zimných opatrení. Vlaky prichádzajúce od Nových Zámkov a zo Zvolena sú odklonené do stanice Bratislava Nové Mesto. Vlaky z Trnavy ukončujú svoju cestu v Bratislave Rači. Určite rátajte s meškaním vlaku hodinu a viac. Najnovšie sa komplikuje aj situácia s prevádzkou vlakov RegioJet na trase Bratislava - Dunajská Streda - Komárno, kde meškajú vlaky viac ako hodinu.

"Predovšetkým na bratislavskej Hlavnej stanici komplikuje od skorého rána situáciu silný vietor, ktorý nám zafúkava výhybky, tvoria sa snehové záveje a navyše tam je zlá viditeľnosť. Nasadili sme všetku dostupnú techniku a naši ľudia momentálne pracujú na sprejazdnení cesty," informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Podľa nej boli niektoré spoje zrušené, iné sa odkláňajú, niektoré vlaky však stoja pred Bratislavou. Meškanie sa pohybuje od hodiny a pol do dvoch hodín, preto si radšej dnes cestu vlakom dobre premyslite. Cestujúci po celom Slovensku boli informovaní o situácii v Bratislave.

Vlakom radšej necestujte!

Vzhľadom na vývoj počasia sa predpokladá, že podobná situácia potrvá celý deň, uviedla riaditeľka Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Slavomíra Šubrtová. Cestujúcim odporúčajú, aby zvážili cestovanie vlakom do Bratislavy.

"Situácia by sa okolo obeda mohla začať zlepšovať. Aktuálne a nepretržite však naši ľudia pracujú na sprejazdnení cesty a snažia sa očistiť výhybky. Vzhľadom k silnému vetru ide o dosť ťažký boj s poveternostnými podmienkami. Nikde na ostatnom Slovensku nie je podobná situácia," dodáva Pavlíková.

Stále platí druhý kalamitný stupeň

V hlavnom meste stále platí druhý kalamitný stupeň, a to minimálne počas dnešného dopoludnia, uviedol bratislavský hovorca Ľubomír Andrassy. V teréne sú preto nepretržite nasadené mechanizmy aj pracovníci zimnej údržby. Problematická je podľa Andrassyho najmä petržalská strana Bratislavy, Devín a Záhorská Bystrica. Nadjazdy a mosty od 6:00 posypávali soľou, na týchto miestach hrozila poľadovica.

Ak ste však predsa len mali zakúpený lístok na vlak, v pokladniciach ZSSK v Bratislave vám vrátia časť za neprecestovaný úsek, respektíve za celý lístok. Rýchliky rady 600, 800, IC vlaky a tranzitujúce EC vlaky napokon budú vypravené z Bratislavy - Hlavnej stanice.

V Senci to ľudia zrejme vzdali

Na vlakovej stanici v Senci mapoval situáciu aj reportér Rasťo Striško. "Stanica je úplne prázdna, prestoj tu má jeden vlak, ktorý smeroval do Bratislavy. Stojí tu aj niekoľko desiatok minút, rušňovodič nám povedal, že kvôli kritickej situácii v Bratislave. Povolenie na odjazd dostal až pred pol desiatou," potvrdil Striško. Ľudia si teda zrejme múdro zvolili iný druh dopravy...

Aj letisko hlási meškania

Aj odlety sa dnes na bratislavskom letisku vybavujú s miernym meškaním, dôvodom je odmrazovanie lietadiel. Pre leteckých dopravcov ich odmrazujú špeciálne školení zamestnanci bratislavského letiska na vyžiadanie kapitána lietadla, ak teplota vzduchu klesne pod tri stupne nad nulou v kombinácii so zvýšenou vlhkosťou vzduchu.

"V týchto prípadoch vznikajú meteorologické javy ako inovať, mrznúca hmla a mrznúci dážď, ktoré môžu zvýšiť hmotnosť lietadla až o niekoľko stoviek kilogramov a zároveň tak zmeniť jeho aerodynamické vlastnosti," vysvetlila hovorkyňa Letiska Bratislava Dana Madunická. Zároveň sa čistia vzletovo-pristávacie a rolovacie dráhy, vrátane vybavovacej plochy.

Zisťujeme ďalšie podrobnosti, správu budeme aktualizovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy