Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vo Vysokých Tatrách otvorili Rok Jána Juraja Rainera
Zdielať na

Vo Vysokých Tatrách otvorili Rok Jána Juraja Rainera

Na pravé nedeľné poludnie zavítali na Rainerovu chatu vo Vysokých Tatrách lendackí koledníci, ktorí prišli zavinšovať všetkým návštevníkom na Starolesnianskej poľane. Lendačania sa predstavili tradičnou koledou, s akou chodia po kolede na sviatok Troch kráľov.

Chatár Peter Petras zaželal všetkým návštevníkom, aby sa tu opäť v zdraví všetci zišli. Zároveň otvoril rok Jána Juraja Rainera vo Vysokých Tatrách. Tento rok sa podľa Petrasa nesie v znamení viacerých výročí spojených s Jánom Jurajom Rainerom, ktoré si chcú pripomenúť nielen na chate, ale aj v celých Vysokých Tatrách.

V Tatrách rozbehol cestovný ruch

Najstarším je 180. výročie prenájmu osady Smokovec Jánom Jurajom Rainerom od majiteľa Štefana Csákyho. Týmto rokom sa podľa Petrasa prakticky začína rozvoj cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách. "On rozbehol turistický aj kúpeľný ruch. Neviem o nikom, kto by ho predbehol v poskytovaní ubytovania a reštauračných služieb," uviedol Petras.

Rainer počas svojho pôsobenia v Tatrách budoval nielen ubytovacie a reštauračné služby, ale staral sa o turistické chodníky, v roku 1863 postavil prvú turistickú chatu – dnes Rainerova chata. V období najväčšieho rozkvetu osady za čias pôsobenia Rainera bolo v Smokovci 250 miest na ubytovanie a 290 miest v reštauráciách. Práve po úspechu Jána Juraja Rainera prišli do Tatier aj ďalší podnikatelia a investori, vrátane bánk, ktoré tu postupne vybudovali aj ďalšie tatranské osady.

Bude aj spomienka pri hrobe

Tohto roku tiež uplynie 15 rokov od znovuotvorenia Rainerovej chaty pre turistov v roku 1998 súčasným chatárom Petrom Petrasom. K týmto výročiam radí Petras aj jedno súkromné. Tohto roku uplynie 50 rokov od jeho prvej vynášky na vysokohorskú chatu, keďže v minulosti sa Peter Petras živil aj ako vysokohorský nosič.

Prvá spomienka na Rainera sa uskutoční v apríli pri jeho hrobe v Poprade-Spišskej Sobote. Na jún, počas slávnostného otvorenia letnej sezóny vo Vysokých Tatrách, sa pripravuje scénka, ktorá má pripomenúť udalosť z roku 1833, kedy si Rainer po prvýkrát prenajal osadu Smokovec. Oslavy vyvrcholia v auguste dňom chaty.

Málo snehu na betlehem

Snehový betlehem pri Rainerovej chate stavia Peter Petras už 14 rokov. Tohtoročnú prípravu poznačil nedostatok snehu. Ešte pred dvoma dňami bolo v okolí chaty len minimum snehu. Situácia sa o niečo zlepšila len v sobotu. Peter Petras však musel znášať sneh na betlehem z celého okolia chaty.

To sa prejavilo na samotnej stavbe. Betlehem má oproti tradičným asi piatim metrom len asi trojmetrovú hĺbku. Výška betlehema bola pôvodne 3,6 metra, po oteplení klesla na približne tri metre, šírka betlehema je päť metrov. Ústrednými postavami betlehemu sú Jozef, Mária a malý Ježiš v jasliach.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy